De sansevieria is een makkelijke plant wat betreft onderhoud en een plek geven, hier vind je tips

door Skip

13 Augustus 2022

De sansevieria is een makkelijke plant wat betreft onderhoud en een plek geven, hier vind je tips
Advertisement

Wanneer we door meubelcatalogi bladeren of fotoreeksen met inspirerend design op internet bekijken pik je een reeks vaak terugkerende planten er zo uit. Daartussen zit vrijwel altijd de SansevieriaEigenlijk wordt er aan de hand van deze naam een grote groep planten geïdentificeerd, waarvan er slechts een langwerpige puntige bladeren en nogal taaie bladeren heeft, die wat betreft een soort in het bijzonder, de trifasciata, een gele rand heeft.

Het is deze groep die het meeste succes heeft als kamerplant, aangezien de planten zeer makkelijke te kweken zijn. Ze zijn namelijk het voorbeeld van geringe zorgbehoefte; zodanig dat je ze een paar weken kan 'vergeten.' Hierom en vanwege de combi van uniek uiterlijk en succes onder liefhebbers en anderen is hun wereldwijde populariteit wel een beetje terecht.

Hoe kweek je de sansevieria? Lees verder en kom erachter.

Advertisement
Pexels

Pexels

Belichting en klimaat:deze planten moeten niet in direct zonlicht staan, zeker niet gedurende de warmere perioden van het jaar. Ze houden wel van goed belichte plekken maar niet in de volle zon en kunnen het ook wel hebben als ze wat meer in de schaduw staan. Wat de ideale temperatuur betreft schommelt deze tussen de 13°C en 18°C al kunnen ze het ook volhouden tot wel 30°C (maar niet gedurende langere perioden). Koude tocht houden ze echter niet van. Laat ze dus niet staan in de buurt van ramen en deuren die 's winters regelmatig opengaan.
Bewatering: deze planten hebben vlezige bladeren en worden daarom beschouwd als een (semi) vetplant. Dat maakt dat hij langdurige periodes van droogte kan tolereren. Het is zelfs makkelijker om hem kapot te krijgen door te veel water dan te weinig. Je moet hem alleen bescheiden water geven wanneer de aarde kurkdroog (steek er een vinger in ter controle) is. Gedurende de warmere perioden van het jaar, hoogzomer, geef je hem eens per week of eens in de tien dagen water. In de winter is dat eens per maand of zelfs langer dan dat.

Advertisement
anbepue46/Reddit

anbepue46/Reddit

Grondsoort:de hierboven beschreven waterbehoefte verklapt al wel dat deze plant niet houdt van stilstaand water dus moet de grond goed doorlatend zijn. Wat samenstelling van de grond aangaat stelt hij geen bijzondere eisen, hoewel hij echter wel een vruchtbare bodem wenst. Hier zal de plant alles uit halen wat hij nodig heeft zonder daarbij extra zorg nodig te hebben.
Bemesting:in de lente wordt vloeibare meststof aanbevolen; slechts een keer per maand. Dit kan 's zomers doorgaan behalve op momenten dat het extreem warm is. In de herfst en winter moet er geen bemesting plaatsvinden.
Snoeien:de bladeren dienen niet te worden gesnoeid, maar als bladeren langzaamaan uitdrogen dienen ze wel te worden verwijderd.

De sansevieria is een van die planten die het ook uit weet te houden in het huis van iemand die niet voor planten kan zorgen. 't Is dus de moeite van het proberen waard!  

Advertisement