Maak hondenriemen en tuigen grondig schoon om al het smerige vuil weg te krijgen

door Skip

20 Augustus 2022

Maak hondenriemen en tuigen grondig schoon om al het smerige vuil weg te krijgen
Advertisement

Iedere hondenbezitter weet hoe blij honden zijn als ze mee mogen wandelen buiten. Voor die wandelingen heb je altijd hondenriemen en tuigen nodig (liever deze dan halsbanden, die kunnen namelijk voor allerlei schade zorgen, zelfs ernstige trauma's!) om ze mee te nemen zodat ze geen gevaar vormen voor zichzelf en anderen.

Als deze wandelingen dagelijks en wekelijks plaatsvinden dan komt er binnen no time vuil en viezigheid in en dat is ook te zien aan de kleur die de riemen krijgen. Binnen enkele weken zijn ze hun stralende kleuren kwijt en hebben ze een vale gloed. En dan hebben we nog niet eens al dat haar en hardnekkig vuil benoemd. Voor een grondige schoonmaak kan je ze laten weken. Dit doe je met enkele producten die iedereen vaak wel thuis heeft. 

via @lauzydan/TikTok

Advertisement
@lauzydan/TikTok

@lauzydan/TikTok

Zoals op het account @lauzydan te zien is op TikTok kan je iets klaarmaken wat eigenlijk op een 'soep' lijkt. Zo noemt deze TikTokster het, 't is eigenlijk net dikkig donker slootwater... en echt smerig.

Wat je nodig hebt:

  • een emmer
  • warm water
  • wassoda of borax
  • vlekverwijderaar met actieve zuurstof
  • een oude soeplepel

Soms wordt er aan deze 'brouwseltjes' ook wel wat wasmiddel toegevoegd en neemt soms baking soda de plaats in van andere producten. Controleer echter altijd wel welke producten onderling met elkaar vermengd mogen worden! 

Advertisement
@lauzydan/TikTok

@lauzydan/TikTok

Het proces wijst zich vanzelf:

  1. Vul de emmer met water;
  2. Voeg de reeks reinigende bestanddelen toe;
  3. Roer goed door;
  4. Leg riemen en tuigjes in het mengsel;
  5. Laat een paar uur weken, of zelfs de hele nacht.

Je zal zien dat al na een uur het water donker is geworden en vol vuil zit dat ronddrijft. Hoe langer je wacht, des te meer drab er zal zijn. Als je de riemen en tuigjes nog nooit eerder zo hebt schoongemaakt (dit zal hoogst waarschijnlijk voor de meesten van ons gelden) kan het water in jouw geval er echt modderig uitzien, zo vies dat je de soeplepel er niet eens meer in kan zien!

Doorgaans na dit soort schoonmaak, waar vaak naar wordt verwezen met het Engelse begrip stripping, volgt er een cyclus in de wasmachine. In geval van riemen, die klein zijn, wordt het aanbevolen dit alleen te doen als die echt vies waren en vooral als jouw wasmachine het watergebruik afstelt op de lading wasgoed, anders zou het zonde zijn. In de meeste gevallen is goed naspoelen en laten drogen voldoende.

Ook benieuwd hoe de riemen van jouw honden eruit zullen zien?

Advertisement