7 doe-het-zelf-manieren om thuis effectief scharen te slijpen

door Skip

24 Augustus 2022

7 doe-het-zelf-manieren om thuis effectief scharen te slijpen
Advertisement

Een schaar hebben waar niet mee valt te knippen is echt heel erg frustrerend, maar gelukkig is de oplossing heel simpel. OplossingEN, ha! En die zijn niet alleen simpel, ze zijn ook vaak nog makkelijk te doen bij veel mensen thuis. Er zijn een aantal oplossingen die heel bekend zijn, sommige wat minder bekende. Sommige oplossingen passen bij de lichtere gevallen waarbij je het lemmet dat net bot was geworden alleen echt maar weer scherp hoeft te maken. In andere gevallen moet je wat meer ingrijpende dingen doen.

Niet alleen aluminiumfolie kan van pas komen, maar mogelijk ook nog andere middelen die we thuis hebben liggen, willen we een schaar weer scherp krijgen zodat we ze veel makkelijker kunnen gebruiken. Lees even verder om te kijken wat de doe-het-zelf-manieren zijn die je kan gebruiken.

Advertisement
Video tutorial via Luis Lovon/YouTube

Video tutorial via Luis Lovon/YouTube

Een minder bekende maar wel heel effectieve methode is om waterproof schuurpapier te gebruiken. Dit wordt ook wel gebruikt om zorgvuldig de carosserie van auto's te schuren die vervolgens behandeld of in de lak moeten worden gezet. Het is "waterproof" omdat je het schuurpapier nat moet maken. Zo krijg je namelijk wanneer je over het te schuren oppervlak gaat geen metalen stofdeeltjes.

Om schuurpapier te gebruiken met een schaar heb je niet veel nodig: een oppervlak dat als steun kan dienen en een vel schuurpapier, of beter nog twee verschillende vellen. Eentje met korrelgrootte 240 (die je als eerst gebruikt) en een korrelgrootte 400 (om mee af te werken). Belangrijk is dat het werkoppervlak echt vlak is en dat de vellen hierop zijn bevestigd (met punaises of met een spijkerpistool).

Maak de vellen nat met een beetje water en plaats het lemmet onder een hoek die overeenkomt met de hoek waarin het lemmet oorspronkelijk geslepen is. Beweeg dan heen en weer over het schuurpapier. Belangrijk is hierbij dat je de hoek waarin je het lemmet houdt niet verandert. Hoe langer je dit doet (zelfs een uur als de situatie daarom vraagt), hoe scherper het lemmet zal zijn. Gebruik het fijnkorrelige schuurpapier alleen aan het einde van je slijpsessie.

Advertisement

Overige methodes die je kan proberen:

  • Een metalen voorwerp zoals een schroevendraaier of een vergelijkbare metalen staaf. Beweeg er snel mee van boven naar beneden en weer terug alsof je hem wil doorknippen. Draai de schaar om en herhaal het proces zodat je beide zijden van het lemmet slijpt.
  • Een slijpsteen: ook hierbij gebruik je water. Je moet hem 7 tot 10 minuten onderdompelen in water en er dan mee over het lemmet gaan totdat je tevreden bent met het resultaat.

  • Vellen aluminiumfolie of schuurpapier: Dit is de bekendste methode. Wanneer het lemmet zijn scherpte verliest kan je de folie of vellen schuurpapier doorknippen (beter is als die wat fijnkorreliger is) en dan zal je het verschil merken.
  • Op een gelijkaardige manier kan je in een oude metalen schuursponsje of zelfs een beetje  staalwol(!) 'inkepingen maken.'

Heb je deze trucs al eens geprobeerd?  

Advertisement