Verroeste of vaal geworden sieraden van wel of niet edel metaal? Laat ze weer blinken

door Skip

12 Augustus 2022

Verroeste of vaal geworden sieraden van wel of niet edel metaal? Laat ze weer blinken
Advertisement

Armbanden, oorbellen, ringen, enkelbandjes en kettingen. We maken allemaal graag onze verschijning compleet met allerlei soorten juwelen en accessoires. Sommige dingen dragen we vrijwel altijd en weer andere dingen trekken we uit de doos voor speciale gelegenheden of voor bepaalde periodes van het jaar. Door ze veel en vaak te dragen worden alle metaalsoorten, de wat duurdere en minder dure, duidelijk vaal en soms vlekkerig.

Edelmetalen verdienen het om zorgvuldig onderhouden te worden, maar in geval van wat minder dure voorwerpen, misschien die van minder allooi is het meer dan voldoende om je te behelpen met een aantal doe-het-zelf-oplossingen om ze weer schoon te maken en ze weer te laten blinken. Dit alles hoeft niet zo moeilijk te zijn. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Advertisement
SparklesFairyDust/Reddit

SparklesFairyDust/Reddit

  • Tandenborstel en tandpasta: maak de borstelharen van een oude tandenborstel vochtig en doe er een dot tanpasta op. Wrijf ermee over een klein, onopvallend stukje, en kijk wat het doet. Dit is een veilige methode wat betreft het meerendeel van metaalsoorten maar het is altijd goed om eerst te controleren of het niet te 'agressief' werkt. Daarna het stuk vlug afspoelen en afdrogen met een zachte droge doek.
  • Tandenborstel en handzeep voor gevoelige huid: je gaat op vergelijkbare manier te werk, je neemt een uiterst kleine hoeveelheid zeep en een druppel water zodat je een goed mengsel krijgt. Wees echter altijd wel zo scherp, zoals dat met elke doe-het-zelf-oplossing gaat, om eerst op een minder zichtbare plek op sieraad te testen en schoon te maken.
  • Afwasmiddel voor kostbaar vaatwerk: als het een biologisch product voor delicate zaken betreft kan je dat gebruiken in plaats van handzeep, zeker als er een wat vettere laag verwijderd moet worden, zoals dat soms gaat met voorwerpen die direct contact maken met huid en zweet.
  • Witte wijnazijn: Meng twee eetlepels in een schoteltje met warm water, laat de te reinigen stukken erin ondergedompeld zitten gedurende 10 minuten. Gebruik daarna een borstel om voorzichtig het oppervlak te borstelen en maak dan goed droog met een droge zachte doek.
  • Citroensap: gebruik je op een vergelijkbare wijze als azijn, waarbij je hier echter een mengsel moet maken van evenveel water als citroensap. Nooit langer dan 10 minuten laten weken.
Advertisement
alexsdad87/Reddit

alexsdad87/Reddit

Indien je te maken hebt met edelmetalen, zeker wanneer de sieraden bij specifieke verkooppunten zijn aangekocht van bijvoorbeeld bekende juwelierszaken, kijk dan altijd of de klantenservice de optie biedt dat ze je sieraden gratis reinigen (enkele grote merken doen dat).

Hoe dan ook kan je soms prima resultaten boeken door gewoon het metaal langdurig te poetsen met zachte doeken die je specifiek gebruikt voor zilverwerk. Gebruik anders liever zachte microvezeldoeken die je krijgt bij sieraden of brillen.

Wat is jouw lievelingsmanier om je sieraden te onderhouden? 

Advertisement