11 handige vaak onzichtbare onderdelen van alledaagse dingen waarvan je het nut niet weet

door Skip

10 Augustus 2022

11 handige vaak onzichtbare onderdelen van alledaagse dingen waarvan je het nut niet weet
Advertisement

Er zijn van die voorwerpen die we dagelijks gebruiken, maar waar we enkele bijzondere details niet van kennen en die over het hoofd zien. Dit kan bijvoorbeeld simpelweg komen doordat we niet stilstaan bij de vraag waarom een product op een bepaalde manier ontworpen is, of komen doordat we niet eens weten hoe we het ding in kwestie nog verder en anders kunnen gebruiken.

Neem bijvoorbeeld die dekseltjes van die kartonnen bekertjes die je bij veel to-go drankjes krijgt. Of denk aan hoe bijna alle tandenborstels borstelharen in verschillende kleuren hebben. Of het lampje van de brandstoftank dat aanknipt wanneer de tank leegraakt en de reserves worden aangesproken. Lees verder en kom interessante feitjes te weten over deze en andere dingen.  

Advertisement
pixahive.com

pixahive.com

Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom borstels op tandenborstels verschillende kleuren hebben? Door de verschillende lengtes en plaatsing is het mogelijk beter alle punten van het gebogen tandoppervlak te bereiken. Ja, hoe zit het dan met de kleuren? Blijkbaar moeten die als hint dienen voor het moment waarop het tijd is de tandenborstel te vervangen, dus het moment waarop de kleur van de borstels vervaagt of je merkt dat de borstels vervormd en versleten zijn. 

Advertisement
ubuy.td

ubuy.td

Het knopje dat je op autogordels aantreft moet ervoor zorgen dat de gesp nooit voorbij een bepaald punt glijdt zodat hij altijd makkelijk te pakken is en zo goed mogelijk werkt. Wanneer het knopje onverwachts stuk gaat en niet meer bruikbaar is dan zijn die gemakkelijk te vervangen.

pxhere.com

pxhere.com

Een meetlint heeft net als een rolmaat aan het uiteinde altijd een gaatje (en in het geval van de rolmaat zit er een plaatje op dat een hoek van 90° heeft ten opzichte van de rolmaat zelf). Hiermee kan middels schroeven, spijkers, spelden en soortgelijks het meetlint van begin tot eind perfect op zijn plaats gehouden worden en kan je exact meten. 

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Niet iedereen gebruikt hem, soms zie je hem niet goed of ontbreekt hij in zijn geheel, maar de meeste achteruitkijkspiegels hebben een hard lipje. Het is van hetzelfde materiaal als de behuizing van de spiegel en je gebruikt hem om de spiegel zelfs tijdens het rijden gemakkelijk te kunnen verstellen wanneer de spiegelstand lichtelijk moet worden bijgesteld. 

Reddit

Reddit

Die borstels aan weerszijden van roltrappen moeten voorkomen dat uitstekende delen van kledingstukken of andere voorwerpen mogelijk klem kunnen komen te zitten in de zijkanten van de roltraptreden.  

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Het is algemeen bekend dat er met het benzinepompindicatorlampje wordt aangegeven dat de reserves worden aangesproken en dat bijtanken zo snel mogelijk moet gebeuren. Maar is het je ook opgevallen dat er vaak links of rechts een pijltje zit? Hierdoor weet je aan welke kant de opening van de tank zit! 

Jt_clemente/Reddit

Jt_clemente/Reddit

De plastic deksel op bekers uit fastfoodrestaurants voorkomt niet alleen dat je inhoud morst en je helpt bij het goed insteken van rietjes. Als je hem eraf haalt en omdraait is het ding heel vaak een perfect passende onderzetter met afmetingen waar de onderkant van de beker in past en in is te klemmen.  

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Direct onder het handvat van boodschappenkarretjes bevinden zich metalen u-vormige ringen in het midden die de gewone spijlen langer maken. Ze zijn bedoeld om handvaten van tassen aan te hangen zodat je daar misschien producten aan kunt hangen of andere fragiele voorwerpen waarvan je niet wilt dat die tussen de berg andere boodschappen zitten. 

fauxshaux/Reddit

fauxshaux/Reddit

De meeste magnetrons hebben raampjes waarin een hecht vlechtwerk is verwerkt. Dit is een beschermingslaag tegen straling en voorkomt dat die niet kan ontsnappen uit de cabine.

Advertisement
Tarun /Quora

Tarun /Quora

Plastic flessen hebben nooit een platte bodem, zeker niet als ze koolzuurhoudende dranken bevatten. Die worden namelijk onder druk gevuld en zorgt de bodem ervoor (buiten dat het plastic daar dikker is) dat de fles in zijn geheel niet vervormt door de druk van het koolzuurgas dat in de drank zit.

pxhere.com

pxhere.com

Veel metaallegeringen zoals bijvoorbeeld messing zijn bijvoorbeeld het beste voor handgrepen, daar hun oppervlakten antibacterieel zijn. Dit maakt ze geschikt voor voorwerpen die vaak worden aangeraakt, maar niet net zo vaak worden gereinigd.

Was jij al op de hoogte van al deze bijzonderheden?

Advertisement