5 simpele manieren om strijkijzers met behulp van veelvoorkomende producten schoon te maken

door Skip

10 Augustus 2022

5 simpele manieren om strijkijzers met behulp van veelvoorkomende producten schoon te maken
Advertisement

Of het nu komt door even niet opletten tijdens het strijken of doordat je te maken hebt met hard water thuis, soms ontkom je er niet aan dat je tegen vlekken en strepen zit aan te kijken op de zool van je strijkijzer. En je kan die maar beter zo snel mogelijk verwijderen daar zij ook op kleding hun sporen zullen maken en dus al je inspanningen voor stoffen reinigen teniet worden gedaan.

Om ervoor te zorgen dat de zool er weer als nieuw uitziet zijn er doe-het-zelf-methoden die je kan proberen. Hiervoor zijn vaak dingen nodig die we vaak al thuis hebben liggen zoals bijvoorbeeld aardappelen baking soda en azijn. Lees verder om erachter te komen hoe je kunt ingrijpen. 

Advertisement
kwietog/Reddit

kwietog/Reddit

  • Aardappen, met name voor roestvlekken. Je moet ze een beetje gebruiken zoals je dat doet met gietijzeren pannen. Je snijdt ze doormidden, je doet er een beetje baking soda op en je wrijft dan alsof het een licht schurend sponsje was, over het metaal heen. Het metaal moet wel afgekoeld zijn. Wacht ongeveer tien minuten en veeg dan met een licht vochtige doek het vuil weg. Heb ook een zachte droge doek bij de hand om meteen droog te maken en enige restanten direct te verwijderen.
  • Baking soda en water: meng zodanig twee eetlepels baking soda met een eetlepel water dat er een papje ontstaat dat je met behulp van een oude borstel uitwrijft over het metaal. Zorg er echter wel voor dat je er niet mee over de stoomopeningen heengaat teneinde te voorkomen dat er baking soda in terechtkomt. Neem in azijn gedrenkte wattenstaafjes om hiermee over deze openingen te gaan. 
  • Witte wijnazijn: neem een oude handdoek drenk die in witte wijnazijn en leg die in een teiltje of in de badkuip/wasbak. Leg de strijkbout op de handdoek op zo'n manier dat de zool contact maakt met de azijn. Wacht 30 minuten alvorens de strijkbout eraf te halen en veeg dan het nu losgeweekte vuil van de vlekken weg.
  • Wondergum: soms is eroverheen wrijven met wondergum al genoeg om de strijkbout er weer als nieuw uit te laten zien!
  • Zout en kranten: spreid een krant (of zelfs bruine papieren zakken) strooi er zout overheen, zet de strijkbout op de hoogste stand en wrijf net zolang over het zout ermee totdat die schoon is.

Wat is jouw favoriete methode om de zool van het strijkijzer te reinigen?    

Advertisement