Kan je nou echt tomatenplanten bemesten met koffiedik, werk dat echt?

door Skip

20 Augustus 2022

Kan je nou echt tomatenplanten bemesten met koffiedik, werk dat echt?
Advertisement

Er wordt echt veel gesproken over het gebruik van koffiedik voor het welvaren van zowel planten als sierplanten (zeker zuurminnende soorten zoals hortensia's en azalea's) als planten die men kweekt in de tuin. En het is in deze laatste categorie vooral de tomaat die naar verluidt voordeel heeft aan het feit dat er koffiedik in zijn bodem wordt gedaan.

Er wordt gezegd dat koffiedik kan werken als natuurlijke mest, gratis en worden planten er levendiger door, productiever met mooiere en smaakvollere vruchten. Maar strookt deze opvatting met de realiteit? Het antwoord is niet bepaald eenduidig. Lees verder om meer te weten te komen. 

Advertisement
Creativo

Creativo

De reden waarom men aanneemt dat koffiedik kan werken als bemester voor de tomatenplant is omdat deze plant het beste groeit in licht zurige bodem. Koffiedik toevoegen aan de bodem kan dus bijdragen aan het ontstaan van deze omstandigheden.

Het klopt tot op zekere hoogte dat koffiedik de bodem op natuurlijke wijze kan verzuren, maar doet dit het wel in kleine doses uitgestreken over een lange tijdsperiode. Het kan soms zelfs gebeuren dat koffiedik alkalisch is of neutraal en dus niet de nodige veranderingen teweeg brengen in de bodem.

Koffiedik bevat ongeveer 2% stikstof en wisselende hoeveelheden fosfor en kalium (essentiële elementen als planten willen groeien), dus door een paar porties koffiedik te vermengen in de bodem laat je juist moeder natuur ervoor zorgen dat de tomatenplant die belangrijke stoffen krijgt.  

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Verwacht echter geen flitsende resultaten. Er kunnen mogelijk eerst weken voorbij moeten gaan voordat de porties koffiedik hun uitwerking zullen hebben op de bodem waaruit de tomatenplant zijn voedingsstoffen zal halen.

Er is dus niks verkeerds aan het proces van goed gedroogde porties koffiedik nemen, die verspreiden door de bodem,

Kan men reguliere meststoffen vervangen door koffiedik?

Meststoffen met vertraagde afgifte vormen de beste methode om gegarandeerd levenslustige en productieve planten te krijgen en bevatten die de stoffen in hogere concentraties, waar de tomaten behoefte aan hebben. Die concentratie is hoger dan de louter 2% die wordt gehaald uit de porties koffiedik.

Je kan dus rustig koffiedik erbij doen als de plant geen bijzondere vereisten heeft of een overduidelijk gebrek aan voedingsstoffen. Maar als je snel zichtbare resultaten wilt, kan je beter gebruik maken van normale meststoffen.

Koffiedik is dus nog steeds een prima "ingrediënt" dat je kan toevoegen aan je composthoop en zal dit de hele (groente)tuin ten goede komen!  

Advertisement