Tuintrellissen: 8 fantastische DIY decoraties met oude voorwerpen en makkelijk te vinden materialen

door Natasja

08 Augustus 2022

Tuintrellissen: 8 fantastische DIY decoraties met oude voorwerpen en makkelijk te vinden materialen
Advertisement

Trellisen zijn waardevolle hulpmiddelen om planten, met name klimplanten, steun en richting te geven en de tuin mooi te verfraaien. Wie van tuinieren houdt, weet hoe belangrijk en nuttig ze zijn voor vele doeleinden.

Maar ook wie er niet zoveel verstand van heeft, kan perfecte exemplaren maken van eenvoudige materialen zoals hout, bamboestokken, pijpen of draden van verschillende materialen. Of ze kunnen besluiten oude voorwerpen te hergebruiken zoals ladders, wielen, hoofdeinden, voeteneinden of bedframes, deuren en nog veel meer.

Wij tonen je hieronder, aan de hand van enkele creatieve ideeën, hoe eenvoudig het kan zijn om ze te creëren.

Advertisement

Een oud wiel, of het nu een fietswiel of een wagenwiel is, kan een perfect decoratieve trellis worden voor kleurrijke planten of bloemen. Behalve dat het een goedkope oplossing is, is het ook zeer mooi en origineel.

Advertisement

Ook een oude houten ladder kan dienen als een fantastische trellis en kan, net als het wiel, een spectaculair decoratief element zijn.

En wat vind je van het gebruik van het voeteneinde of hoofdeinde van een oud bed als een trellis? Het zal zeker niet onopgemerkt blijven.

Nog eenvoudiger en tegelijkertijd origineler dan een hoofdeinde is een bedframe. Het lijkt misschien een nogal bizar idee, maar het is echt ingenieus en zeer geschikt voor klimplanten.

Als je vervolgens zelf de trellis vorm wilt geven, kun je gewoon spijkers aan een muur bevestigen om als geleider en steun te dienen en een draad strak te houden die het pad van de trellis zelf zal volgen. Dit kan een geweldig idee zijn voor een klimop of een prachtige rozenstruik.

Advertisement

Door een raster van verticale en horizontale houten planken te maken, krijg je een klassieke trallis, zeer regelmatig van vorm maar zeer geschikt voor allerlei soorten planten. Je kunt er bijvoorbeeld een wijnstok naast planten.

Om kleine trelissen te maken, kun je planten in rieten manden zetten en er takjes of bamboestokken in steken, zodat ze de richting krijgen die jij wilt. Dit is een geweldig idee om de tuin te verfraaien en er veel bijelkaar te plaatsen. Als de planten gegroeid zijn, zal het er geweldig uitzien.

Advertisement


En hier is nog een laatste trellis gemaakt van een buis, een ander zeer eenvoudig en betaalbaar object. Je hoeft er alleen maar gaten in te boren en je bent klaar.

Wij raden je aan enkele van deze ideeën uit te proberen. Je tuin zal er prachtig en absoluut vernieuwd uitzien.

Advertisement