Bloempotten voor je orchideeën: kies de perfecte pot

door Natasja

18 Juni 2022

Bloempotten voor je orchideeën: kies de perfecte pot
Advertisement

De bijna sensuele schoonheid van orchideeën betovert altijd mensen over de hele wereld, en daarom behoren ze tot de populairste planten om binnenshuis te kweken. Er zijn talloze soorten, maar in de meeste gevallen gaat het om epifytische planten, van het soort dat in de natuur op bomen groeit, met luchtwortels die niet in de grond verdwijnen. Dit betekent dat ze niet zoals bijna alle andere planten moeten worden verzorgd wanneer het moment komt om te kiezen waar ze worden geplant: als ze bijvoorbeeld in een pot staan, is het beter dat de pot doorzichtig is en misschien zelfs geperforeerd om waterstagnatie en wortelrot te voorkomen.

En ze kunnen zelfs zonder potten maar in bloembakken van andere materialen worden geplaatst of zelfs worden opgehangen met de kokedama-techniek. Kijk verder om het juiste idee te krijgen.

Advertisement

Als je ze koopt, vind je ze vaak in doorzichtige plastic potten: ze zijn handig, je kunt ze zelfs perforeren om de wortels te laten ademen... Maar je kunt de plant ook in een glazen of plexiglazen pot zetten zonder hem te vol te stoppen met geschikte aarde (het soort gemaakt van stukjes schors, zeer grof en licht), zodat de plant niet het risico loopt te rotten.

Advertisement

Op dezelfde manier kunnen grote glazen potten worden hergebruikt: het is beter dat ze een wijde opening hebben, zodat de plant beter kan worden verzorgd. In al deze gevallen, wanneer houders zonder drainagegaten worden gebruikt, moet je natuurlijk nog voorzichtiger zijn en niet te veel water geven.

Een ander prachtig idee voor glazen vazen: vul ze eerst met sierstenen en vervolgens met een beetje orchideeënaarde voordat je de plantenwortels erin plaatst. Let op dat je de wortels niet met de stenen zelf verplettert.

In plaats van een geperforeerde plastic pot... Een metalen exemplaar: sommige mensen hebben een cilindervormig stalen exemplaar omgebouwd tot een orchideeënpot, die in een glazen schaal kan worden gelaten om ongewenst waterverlies na het water geven te voorkomen.

Aangezien orchideeën zich ook lenen voor hydrocultuur, kunnen ze ook worden gebruikt in glazen potten en flessen en glazen houders in het algemeen om binnenshuis te worden gekweekt.

Advertisement

Een hangende plantenbak die doet denken aan kokedama (sommige mensen maken ze zelfs met orchideeën!), maar eenvoudiger te maken is: je gebruikt de bolvormige steunen die ook goed zijn voor veel andere planten, en creëert een soort schaal door de onderste halve bol te bedekken met kokosvezel of andere soortgelijke natuurlijke materialen. Daarin kan je wat potgrond doen voor je orchidee.

Een mooie compositie van orchideeën en exotische planten in een houten dienblad zou een prachtige tafeldecoratie zijn!

Advertisement

En waarom geen wortelblok gebruiken of een ander stuk stam dat helemaal door de natuur is bewerkt? Je kunt het ook versieren met mos of soortgelijke bodembedekkers.

Welke manier verkies jij om je orchideeën binnenshuis uit te stallen?

Advertisement