Hangplanten: 10 fantastische inspiraties voor het decoreren met groen

door Natasja

12 Juli 2022

Hangplanten: 10 fantastische inspiraties voor het decoreren met groen
Advertisement

Een ingenieuze en zeer indrukwekkende manier om interieurdesign, DIY, creativiteit en tuinieren te combineren, bestaat erin binnen en buiten te decoreren met zogenaamde hangplanten. Er zijn allerlei soorten en vormen van en ze voldoen aan verschillende smaken. Elk type plant geeft de voorkeur aan een geschikte standplaats om de sfeer te versterken en in alle gevallen maakt het feit dat ze hangen ze tot een perfecte bondgenoot voor elk type ruimte en inrichting.

Van macramé potplanten tot de Japanse kunst van kokedama, er zijn genoeg modellen om inspiratie uit op te doen. Hier zijn wat prachtige ideeën ter inspiratie.

Advertisement

Een van de populairste manieren om planten op te hangen is het gebruik van pothouders gemaakt van macramé. Een reeks planten die zo in een houten lijst hangen, is een winnend idee. Afhankelijk van het type lijst, kun je een minimale of meer barokke decoratie hebben. Rekening houdend met de afmetingen, kan deze lijst dienen als origineel schilderij of, als hij groter is, een kamerscherm worden.

Advertisement

Om een meer rustieke of wilde sfeer te creëren, kunnen de planten, altijd ondersteund door pothouders, op verschillende hoogten worden opgehangen, bijvoorbeeld aan een boomstam.

Of je kunt een grotere steun maken bestaande uit een pothouder met een macraméconstructie en een plankje waarop je meerdere planten kunt plaatsen. Het resultaat zal een rekje zijn die aan het plafond hangt, een soort schommel voor de planten.

En voor een nog wildere stijl kun je kleine boomstammen ophangen en ze uithollen om plantenhouders te maken. Sommige vetplanten zullen er echt perfect bij passen.

Een eleganter en geraffineerder alternatief zijn kleine terraria in glazen bollen of potten. Hangend aan het plafond of een speciale steun zijn ze echt prachtig om te zien.

Advertisement

Dan zijn er de klassieke hangkamerplanten of balkonplanten, geplaatst in potten, die, hoewel ze heel gewoontjes zijn, op een originele manier kunnen worden gerangschikt. Je kan ze bijvoorbeeld op toenemende hoogte langs een trap rangschikken.

Voor wie iets minder conventioneel en origineler zoekt, kunnen dezelfde hangplanten in ronde lijsten worden geplaatst om, conceptueel, water te simuleren dat uit een kanaal stroomt of uit een pot wordt gegoten.

Advertisement

Nog schilderachtiger is het idee van een keramische vaas waarop een gezicht staat afgebeeld. Door er een hangplant in te zetten, worden takken, bladeren en bloemen het haar dat dat gezicht omlijst.

En er zijn er die klimplanten verkiezen boven hangplanten. Het idee is om er een of meer op te hangen en een net of rasterachtige constructie te maken die aan de muur ernaast wordt bevestigd. Door de plant langs de constructie te laten klimmen, ontstaat een kleine verticale tuin, echt zeer elegant.

Advertisement

Tenslotte is er het extremere maar zeer speciale idee van kokedama. Dit is de Japanse kunst om planten zonder potten op te hangen. Het bestaat uit verschillende soorten planten die in met mos bedekte grondballen worden gekweekt. De Japanse term kokedama betekent eigenlijk "mosbal". Het maken van deze kleine botanische kunstwerken vereist uiteraard meer zorg en minder improvisatie. Maar voor de meer ervaren en gepassioneerde mensen met groene vingers kan het een echt bevredigende keuze zijn.

Kortom, een overvloed aan mogelijkheden voor degenen die zich aan hun favoriete project willen wijden. Wij willen je er echter aan herinneren dat elke plant, naast creativiteit en esthetisch gevoel, zorg, liefde en frequente aandacht nodig heeft om goed te leven en te groeien.

Advertisement