Plumbago: nuttige tips voor het kweken van een prachtige klimplant

door Natasja

10 Juli 2022

Plumbago: nuttige tips voor het kweken van een prachtige klimplant
Advertisement

Hij is meestal bekend onder de naam Plumbago, maar wordt soms ook Mannentrouw, Loodplant of Verliefde Luitenant genoemd. Men dacht dat hij heilzaam zou zijn bij de genezing van loodvergiftiging, en heeft een aseptische werking die sterk lijkt op die van bepaalde geraniums (pelargoniums). Wanneer men over de plumbago spreekt, bedoelt men in werkelijkheid bijna altijd de Plumbago capensis, een sarmentose plant die endemisch is in het oosten van Zuid-Afrika en eruit ziet als een struik met een half-klimmende groeiwijze.

Hij bloeit van de lente tot de herfst, met blauwe paraplubloemen die de kleur hebben van de heldere hemel. De bladeren zijn glad en langwerpig en tamelijk lichtgroen, wat in combinatie met de bloemen zorgt voor een zeer elegante en mooie plant die echt het overwegen waard is om in je tuin, terras of balkon te introduceren.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Klimaat en blootstelling

Plumbago is slecht bestand tegen vorst, dus kan hij alleen in de grond worden gekweekt waar de winters mild zijn, en in elk geval op beschutte plaatsen. Anders kan hij in potten worden gekweekt, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat hij op een geschikte beschutte plaats wordt teruggezet of ten minste wordt afgedekt met non-woven doeken en misschien zelfs de pot zelf met noppenfolie, non-woven stof of oude zakken.

Wat de blootstelling betreft, moet hij in de volle zon staan.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Grond

Zoals alle zonminnende planten uit warme klimaten moet het substraat waarin de plumbago groeit goed losgemaakt zijn, verrijkt met organisch materiaal en goed waterdoorlatend. Het is altijd raadzaam geëxpandeerde klei of ander gelijkwaardig materiaal op de bodem van het gat of pot te leggen om te voorkomen dat het water stagneert.

Bij kweken in de volle grond is het nuttig om de grond rond de hals van de plant in de winter te beschermen met bladmulch of stro.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Water geven

Dit zijn planten die meer water moeten krijgen als ze jong zijn en, als ze in potten worden gekweekt, waarbij je water moet geven wanneer de grond volledig uitdroogt. De in de grond gekweekte soorten daarentegen zijn veel autonomer en vereisen zeer weinig interventie, behalve in de warmste perioden van het jaar. In de zomer moet namelijk regelmatig en overvloedig water worden gegeven, wanneer de grond droog is en niet eerder, om schadelijke stagnatie te voorkomen.

Snoeien

Het enige wat nodig is, is het bladerdek een beetje bij te werken, zonder massale ingrepen tijdens de vegetatieve fase.

Ziekten en plagen

Kijk uit voor bladluizen en cochenille.

Het is echt leuk om deze blauwe wolken in de tuin te zien, vind je ook niet?

Advertisement