Geniet van de schaduw van je favoriete boom met een platform gebouwd aan de voet ervan!

door Natasja

18 Mei 2022

Geniet van de schaduw van je favoriete boom met een platform gebouwd aan de voet ervan!
Advertisement

Vaak wordt gedacht dat de enige manier om een tuin comfortabel te maken is te investeren in ligbedden, ligstoelen, fauteuils, schommels en soortgelijke meubels: dat zijn zeker altijd heel mooie en comfortabele oplossingen, maar er zijn ook vaste alternatieven die het overwegen waard zijn.

Zoals bijvoorbeeld boven de grond verheven houten vlonders: dit zijn platforms van verschillende vormen waarin de stam van een of meer bomen is verwerkt, zodat een ruimte ontstaat die kan worden ingericht met kussens alleen, maar desgewenst ook met buitenmeubilair, om te ontspannen in de schaduw van je favoriete bomen zonder midden op de aarde te hoeven staan of gras te hoeven vertrappen. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Welke vorm het platform ook krijgt, de methode om het te maken is min of meer altijd dezelfde, met steunbalken en bakstenen die het rooster vormen dat de beloopbare bedekking van houten planken zal ondersteunen.

Advertisement

In de meeste gevallen worden de vloerdelen naast elkaar gelegd en allemaal in dezelfde richting, maar niets weerhoud je ervan om een paar verschillende ontwerpen te maken.

Deze projecten zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar als ze te duur of te tijdrovend zijn om uit te voeren, kun je altijd proberen tijdelijk een platform te creëren door verschillende platforms samen te voegen! Oftewel, door pallets te gebruiken: zo begrijp je ook hoeveel en hoe je van deze oplossingen gebruik kunt maken met het oog op een duurzame constructie.

Als de boom op een helling groeit, kan met een houten platform - dat uiteraard vrijdragend is - ook een plek in de tuin die van nature niet gemakkelijk te bewonen is, comfortabel worden gemaakt en worden ingericht.

Het is gemakkelijker om platforms met vierkante of rechthoekige vormen te bouwen, maar platforms met ronde vormen zijn ook prachtig.

Advertisement

Een rond platform zou ook tussen verschillende bomen die min of meer in een cirkel staan kunnen worden geplaatst, eventueel ook met een hoek met een geïntegreerde bank.

Als er ruimte beschikbaar is, is het erg leuk om te denken aan het creëren van een platform met een gebogen maar onregelmatige vorm, een beetje als een eiland in het midden van het gazon.

Advertisement

Een achthoekig platform dat rond de boom loopt en in het midden, met dezelfde vorm maar kleiner, een tafel met stoelen: de boomstam wordt het middelpunt bij uitstek!

Als de boom die schaduw geeft op het platform nog veel moet groeien, zodat zijn stam groter wordt, kun je overwegen de constructie zo te bouwen dat slechts één kant de stam raakt.

Advertisement

In Japans geïnspireerde tuinen creëren platforms verhoogde betegelde gebieden die zich tussen bloemperken en niet alleen bomen bewegen.

Door zich tot vakmannen te wenden kunnen er echt vernieuwende en buitengewone ontwerpen worden gemaakt.

Zou je een platform onder de boom in je tuin willen hebben?

Advertisement