Maïszetmeel voor het reinigen van keramisch sanitair? Ontdek hoe het te gebruiken

door Natasja

13 Juni 2022

Maïszetmeel voor het reinigen van keramisch sanitair? Ontdek hoe het te gebruiken
Advertisement

Maïszetmeel is een ingrediënt dat sinds mensenheugenis bekend is en sinds de oudheid zowel in de keuken als in schoonheidsmiddelen wordt gebruikt. Het is een zeer fijn poeder dat wordt gemaakt van gemalen, gewassen en vervolgens gedroogd maïszaad: het behoort tot de standaarduitrusting van de meeste keukens, en het is in feite een gemakkelijk te vinden en zeer goedkoop ingrediënt.

Wist je echter dat sommige mensen het gebruiken voor DIY middelen om badkamerkeramiek schoon te maken? Het blijkt een zachte maar doeltreffende methode te zijn om vlekken en lichte korsten weg te schrapen zonder het oppervlak van het sanitair te beschadigen. Lees verder om te weten te komen hoe het te gebruiken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

In feite is dit zeer fijne poeder nog steeds van nature schurend, zij het minder "agressief" dan natriumbicarbonaat. Bovendien is het onoplosbaar, wat betekent dat het niet volledig oplost in water, zodat bij gebruik in combinatie met deze vloeistof het schurend vermogen nog steeds behouden blijft. Daarom kan het een geschikte oplossing worden voor routinematige reiniging, omdat het verschillende oppervlakken voorzichtig kan schoonmaken.

Maïszetmeel absorbeert vocht, olieachtig vuil en geuren; wat de zuurgraad betreft, is het noch bijzonder basisch noch zuur, zodat het zonder al te veel problemen met vele andere stoffen kan worden gemengd.

Hoe gebruik je maïszetmeel om schoon te maken?

    1. Meng een deel water met 2 delen maïszetmeel.
    2. Verdeel de pasta met een zachte spons of ook een zachte doek over de te reinigen zones.
    3. Goed inwrijven en daarna afspoelen met warm water.

Je kunt dit middel ook gebruiken op aanrechten.

Voor pannen met aangebrande etensresten kun je de bodem met maïzena bestrooien en vervolgens met een spons schrobben. Of probeer de hierboven aangegeven pasta ook op deze voorwerpen.

Als je daarentegen het zetmeel wilt gebruiken om de wanden van douchecabines schoon te maken, vul een spuitfles met drie delen water en één deel zetmeel, schudt de fles en spuit het erop, en veeg het af met een doek. Schud altijd heel goed, want zetmeel lost niet op en heeft de neiging naar de bodem te zakken.

Heb je wel een maïszetmeel op een soortgelijke manier gebruikt?

Advertisement