Maak thuis je eigen zeep op traditionele wijze

door Skip

14 Augustus 2022

Maak thuis je eigen zeep op traditionele wijze
Advertisement

Zeep thuis zelf maken is een ritueel dat al heel erg oud is, een traditie die echt sinds de oudheid tot nu is doorgegeven; met de nodige toevoegingen. Variërend van Aleppozeep tot Marseillezeep en verder alle mogelijke varianten waar je tegenwoordig aan kan komen in het wereldje van doe-het-zelvers, het is een wereldje dat je helemaal kan gaan verkennen. En wie weet wordt het voor de mensen die hierin duiken wel een hobby die niet alleen ontspanning brengt, maar waarmee je ook een beetje lief kan zijn voor je portemonnee. 

Het aantal essentiële ingrediënten is beperkt, al neemt het procedé wel een hap tijd in beslag. Het voordeel is echter dat je een heel assortiment zeepjes hebt (die je indien nodig ook in vloeibare vorm kan maken), allen geformuleerd volgens eigen smaak en wensen zonder een fortuin te spenderen. Lees verder om meer te weten te komen. 

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Om basiszeep te maken heb ingrediënten nodig die is ingedeeld in drie categorieën:

  • een vetstof (van dierlijke of plantaardige oorsprong). Bijvoorbeeld olijfolie (die in Marseillezeep zit) of kokosolie, arganolie amandelolie etc.
  • een alkalische base. Doorgaans caustische soda of loog. Caustische soda is een stof waar je heel voorzichtig mee moet zijn middels bescherming van ogen handen en luchtwegen (het kan brandwonden en oogletsel veroorzaken en dient nooit te worden geïnhaleerd, zeker niet tijdens de fase waarin het met andere warme ingrediënten wordt vermengd). Loog is een product dat uit de as wordt verkregen die ontstaat bij het verbranden van hout. Dit kan je thuis ook klaarmaken!
  • een vloeibare stof tot slot. Dat is dan met name water, maar dit kunnen ook extracten of zelfs plantaardige melksoorten zijn.

Aan dit alles kan men voedingskleurstoffen of zelfs kruiden toevoegen ter verfraaiing of om zeep geur te geven. Ook is het mogelijk om elementen toe te voegen die als scrub kunnen dienen (grove suiker of zout) of kunnen dienen als decoratie of als geur. Denk dan aan gedroogde bloemen, verse kruiden en soortgelijke zaken.      

Advertisement

Stappenplan

Stappenplan

Pxhere

Hulpmiddelen die je bij de hand moet hebben:rvs-pannen, dikke rubberen handschoenen, keukenthermometer, precisieweegschaal, houten lepel en metalen lepel, een kan van gehard glas, een staafmixer, veiligheids- masker en bril, oude lakens/handdoeken/dekens, speciale mallen (voor zeep).

Bestanddelen:

  • 1 liter plantaardige olie;
  • 130 gram caustische soda of loog. Wanneer je de caustische soda gaat wegen, gebruik een metalen lepel en kom of een plastic beker;
  • 300 ml water (gedestilleerd is beter).

Stappenplan

Vul de kan met heel heet water.
2. Voeg (echt met metalen lepel) de caustische soda of loog toe en roer goed door (beter doe je dat met een houten lepel).
3. Laat het water met caustische soda afkoelen. 
4. In de tussentijd zet je een pan op het vuur en verhit je de plantaardige olie tot 45°C.
5. Wanneer de olie zijn streeftemperatuur bereikt controleer dan ook of het water met caustische soda 45°C is.
6. Wanneer beide dezelfde temperatuur hebben giet je het water met soda in de pan met olie en roer je meteen door met een houten lepel.
7. Gebruik de staafmixer om het hele geheel te reduceren tot een gladde crème met het vuur aan. Heeft het goedje de consistentie bereikt van een dikke saus, wanneer je dus een lepel van het spul eruithaalt en dan een afdruipsel krijgt dat zijn spoor nalaat in de onderliggende crème alsof je er iets in zou schrijven, dan is dus het moment daar om te kiezen of je andere ingrediënten zoals kleurstoffen, specerijen kruiden bloemen etc. wilt toevoegen.
8. Giet alles over in de mallen en kijk uit dat je jezelf niet brandt. 
9. Leg dekens neer op een koele en droge plek in huis waar het rustig en niet druk is en zet daar de mallen neer met zeep en bedek die met dekens.
10. Na twee weken wikkel je elke klomp in huishoudfolie (of waspapier) en laat de zeep minstens twee maanden 'rijpen.' Maar hoe langer je wacht, des te beter het resultaat zal zijn. Er zijn ook mensen die de zeep gemiddeld een half jaar laten rijpen.

Het is een erg lang proces maar in feite erg simpel. Als je eenmaal hebt geleerd hoe het moet zal het een klein ritueeltje zijn dat je een paar keer per jaar doet, en is het wellicht ook een leuk cadeau om te geven dat je kan personaliseren!

Advertisement