Zo maak je houten tuinmeubilair schoon met natriumpercarbonaat

door Skip

15 Augustus 2022

Zo maak je houten tuinmeubilair schoon met natriumpercarbonaat
Advertisement

Houten tuinmeubilair is zeer stijlvol, tijdloos en zullen er altijd mensen fan van zijn. Of de meubelstukken nou klassieke lijnen hebben of modernere, je kan ze smaakvol integreren in elk decor en kan je ze later uitbreiden met allerlei kussens zodat ze lekkerder zitten en er mooier bij staan.

Het is algemeen bekend dat deze meubelstukken speciale zorg vereisen, met name in geval van harsen of smeedijzer. Denk aan impregneermiddelen, producten waarmee je een toplaag aanbrengt die het hout zo afdichten en impregneren dat het zo goed mogelijk tegen weersomstandigheden kan... is allemaal waar, maar een periodieke reinigingsbeurt om vuiligheid te verwijderen is ook nodig. Dit materiaal is echter wel wat delicater dan andere materialen. Dus wat moet je doen om te voorkomen dat je het hout niet stuk maakt door een te agressieve aanpak? Lees verder om meer te weten te komen.    

Advertisement
HatesNewUsernames/Reddit

HatesNewUsernames/Reddit

Vaak wordt gedacht dat je met een hogedrukreiniger het opgehoopte vuil van het hout kan wegkrijgen. Een hogedrukreiniger kan zeker werken op ander tuimeubilair en krijg je vuil zeker weg; maar zeer agressief is het wel. Het effect van de harde waterstraal op het hout is dat de houtvezels bloot komen te liggen, waar van alles in kan gaan groeien. Zo krijg je bepaalde soorten schimmel of zelfs algen in je tuinmeubilair.

Een niet schadelijk alternatief, dat ecologisch verantwoord is en biologisch afbreekbaar is natriumpercarbonaat. Deze stof laat geen sporen achter die het milieu schaden, is niet ontvlambaar of explosief en is gemakkelijk in water op te lossen. Het heeft als bijkomend voordeel ook nog eens dat het niet schadelijk is voor mens plant en dier.

Hoe je natriumpercarbonaat gebruikt om houtwerk voor buiten te reinigen

Je hebt nodig:

 • een spuitflacon;
 • 1 liter water;
 • 50 gram natriumpercarbonaat (online verkrijgbaar of wellicht bij een goed toegeruste huishoudartikelenwinkel of natuurwinkel);
 • een borstel.

Zo ga je te werk:

 1. Verwijder met een borstel of kwast het meeste vuil (stof en vergelijkbare dingen) van het hout en reinig de houtnerf goed.
 2. Vul een spuitflacon met 1 liter lauwwarm water.
 3. Doe hier de natriumpercabonaat bij en roer goed door.
 4. Besproei het te reinigen oppervlak.
 5. Laat 20 minuten inwerken.
 6. Ga met een borstel met zachte haren over eventuele lastigere vieze plekjes heen.
 7. Spoel af met water.
 8. Laten drogen.

Je zal zien dat het hout in de komende dagen lichter wordt. Wanneer het natriumpercarbonaat namelijk in contact komt met water dan wordt er veel zuurstof geproduceerd, die inwerkt op het vuil en die losweekt van het hout.

Wanneer het meubel in kwestie helemaal droog is kan je overgaan op producten die het hout ondersteunen en afdichten zodat het weer in topvorm verkeert.

Heb je deze schoonmaakmethode ooit al eens geprobeerd?

 

Advertisement