Maak je eigen multifunctionele reiniger met een paar eenvoudige ingrediënten

door Natasja

16 December 2022

Maak je eigen multifunctionele reiniger met een paar eenvoudige ingrediënten
Advertisement

Velen van ons zijn gewend veel verschillende schoonmaakmiddelen te gebruiken, afhankelijk van het materiaal en het oppervlak dat wordt schoongemaakt. Daar is niets mis mee, maar soms betekent dit niet alleen een meer geld uitgeven, maar ook de ergernis dat je plotseling zonder een van de specifieke schoonmaakmiddelen komt te zitten wanneer je die nodig hebt.

Daarom is het handig om een paar middelen te hebben die echt multifunctioneel zijn en een breed spectrum van de meest voorkomende huishoudelijke taken aankunnen. Een DIY recept om te proberen bestaat uit het gebruik van Marseillezeep, een klassiek huismiddel, en natriumperbonaat, een milieuvriendelijk bleekmiddel dat in veel producten in de winkels zit. Lees verder om te weten te komen hoe het te bereiden.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • 1 liter water, bij voorkeur warm
  • 125 gram Marseillezeep (de helft van een gewone zeep uit de supermarkt, prima voor dit middel)
  • 1 eetlepel natriumpercarbonaat (ongeveer 15 gram)
  • 200 ml waterstofperoxide (ongeveer een normaal glas), we bevelen de 130 vol. aan, maar die wordt meestal gebruikt om hout lichter te maken, dus het kan ongewenste effecten hebben op sommige oppervlakken in huis. Voor een zachter product kun je een lagere concentratie kiezen. Voor huishoudelijke reiniging wordt gewoonlijk 3% waterstofperoxide (10 vol.) aanbevolen, dus probeer dat eerst.
  • Een teil om te mengen
  • Een houten pollepel
  • Een fles om het middel in te bewaren

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe gaat je te werk?

    1. Maak vlokken van de Marseillezeep, zodat de zeep goed oplost in het water.
    2 Giet het warme water in de teil en voeg de zeepvlokken toe en roer tot ze volledig zijn opgelost.
    3. Voeg natriumpercarbonaat en waterstofperoxide toe en roer opnieuw om een homogeen mengsel te verkrijgen.
    4. Giet het in de gekozen fles en het is klaar voor gebruik!

Vergeet het middel niet voor elk gebruik even te schudden. Je kunt ook een paar druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen (tea tree, eucalyptus, lavendel zijn allemaal aan te bevelen), mede afhankelijk van het soort oppervlakken waarop je dit schoonmaakmiddel wilt gebruiken.

Wat natriumpercarbonaat betreft: het is een milieuveilige stof, aangezien het niet giftig is voor dieren, planten en mensen. Het is biologisch afbreekbaar, niet ontvlambaar of explosief, en gemakkelijk oplosbaar in water. Dus als je de combinatie vindt die bij je past, met waterstofperoxide al bij lage volumes, heb je een niet-agressief maar doeltreffend product dat ook kan worden gebruikt op meer delicate oppervlakken zoals hout, marmer en dergelijke. Voor een gemakkelijker toepassing van het schoonmaakmiddel kun je het misschien beter meer verdunnen en in een spuitfles gebruiken.

In ieder geval is het altijd raadzaam om DIY producten de eerste keer in kleine hoeveelheden te bereiden, zodat ze alleen op een minimaal deel van het oppervlak kunnen worden gebruikt, en eventuele ongewenste reacties op het materiaal kunnen worden waargenomen.

Advertisement