Weg met die rommel: eenvoudige tips voor een onberispelijk huis

door Natasja

24 Oktober 2022

Weg met die rommel: eenvoudige tips voor een onberispelijk huis
Advertisement

Zelfs de meest slordige persoon ter wereld zal moeten toegeven dat het betreden van een huis dat er goed georganiseerd uitziet een zeer goede indruk maakt, en dat je je vaak met meer rust en concentratie beweegt in een ruimte die op een ordelijke manier is ingericht met alles wat je nodig hebt. Dus, behalve de ruimtes waar de voor jou zinvolle chaos kunt heersen, die waar je alles vindt wat je nodig hebt, is het altijd beter je best te doen om alle andere ruimtes in huis te organiseren, vooral de gemeenschappelijke ruimtes of waar je gasten ontvangt.

Dit betekent vaak dat er een plek moet worden gevonden voor alles wat de zichtbare oppervlakken bekleedt, en dus komt het erop aan de juiste methoden en accessoires te vinden om de bestaande kasten optimaal te benutten. Daarvoor zijn er tips om altijd in gedachten te houden.

Advertisement

Potten, manden en diverse houders

Hoezeer je ook tot op de millimeter de afmetingen en de interne vakken van het meubilair hebt berekend waarmee je elke kamer wilt inrichten, er komt altijd een moment dat je meer voorwerpen op de zichtbare planken of in de verschillende interne vakken en laden moet plaatsen dan een minimale en overzichtelijke uitstraling garandeert.

Als je vanuit esthetisch oogpunt de verschillende accessoires die je in de badkamer nodig hebt (wattenschijfjes, kammen en borstels, make-upsponsjes en dergelijke) goed in het zicht wilt houden, evenals het keukengerei of de meest gebruikte ingrediënten, kun je overwegen ze uit hun verpakkingen te halen en ze in een reeks potten, manden en houders met een uniforme uitstraling te plaatsen. Alles zal er onmiddellijk netter en eleganter uitzien.

Advertisement

Maar zelfs als je dat doet, wanneer er niet veel ruimte beschikbaar is op vrije oppervlakken, creër je uiteindelijk een lelijke uitziende rommel, en wordt het schoonmaken nog zwaarder. Dan is het beter om die eerder genoemde houders te gebruiken in meubels en op planken.

Dit geldt overal, zelfs in linnenkasten. Het belangrijkste is dat elke houder altijd voor hetzelfde doel wordt gebruikt: we zijn tenslotte gewoontedieren als het om inkopen gaat, dus label gewoon wat je in de dozen of manden doet waarvan je de inhoud niet in één oogopslag kunt zien, en het ziet er allemaal netjes uit.

Op die manier hoefe j alleen te "werken" wanneer je je aankopen moeten sorteren: ze uit hun verpakking halen en ze naar de verschillende houdres brengen om ze te gebruiken en te hergebruiken kost tijd, maar die tijd win je terug wanneer je af en toe moet zoeken naar dingen om te gebruiken. Je hoeft niet meer door rommelige stapels te zoeken!

VerbergenDan zijn er nog dingen die onmogelijk te verplaatsen of te verwijderen zijn, zoals de stroomkabels van veel huishoudelijke apparaten en elektronische toestellen. Vooral als er stekkerdozen in de weg zitten.

In dat geval is het de kunst om te verbergen: zorg voor speciale manden, of zoek naar creatieve oplossingen zoals verschillende optische illusies (bijvoorbeeld de router verbergen achter nepboeken, waarvan alleen de rug bestaat maar die er absoluut echt uitzien), en onttrek alles wat onvermijdelijk rommelig is aan het zicht.

Een mand die alles verzamelt wat je niet weet waar je moet laten, wanneer je even snel aan het schoonmaken bent, is een van de beste bondgenoten, het soort dat je in elke kamer bewaart. En misschien wordt het ook de magische plek om alles te vinden wat je niet meer in huis vindt.

Advertisement

Verdelers

Soms lijkt het een van die uitgaven die kunnen worden uitgesteld, maar het is de moeite waard om het in ten minste één lade te overwegen om te zien of het je echt helpt of niet: we hebben het over verdelers die nette vakken creëren, zodat je precies alle beschikbare ruimte vult, maar op een methodische manier.

Een lade die hier altijd van profiteert is de bureaulade, maar zelfs ondergoedlades worden veel handiger in gebruik nadat je hun binnenkant in vakken hebt verdeeld.

Gaandeweg realiseer je zich dat het iets is dat van pas komt, zelfs in grote lades waar je alleen grote spullen in had gestopt. Bovendien is het gemakkelijker om de eigenlijke lade schoon te houden als je alleen de vakken erin hoeft schoon te maken, die gemakkelijk uit te trekken zijn.

Advertisement

Deksels van potten en voedselbakken

Kookliefhebbers voorzien zich van alle soorten pannen en koekenpannen, en van alle soorten voedselbakken. Elk van deze heeft deksels die ruimte innemen. Wanneer je alles in een kast probeert te passen, is het vrijwel onmogelijk om de stapels in wankel evenwicht te vermijden die in elkaar storten zodra je probeert alles te bereiken wat het meest verborgen was.

Het is dus zaak om eerst de pannen of bakken van hun deksels te scheiden en te zorgen voor steunen om alles netjes te houden. Dit kunnen haken zijn aan de binnendeuren voor de pandeksels.

Maar rekjes zijn ook erg handig, omdat allerlei soorten deksels netjes naast elkaar kunnen worden geplaatst: ze nemen minder ruimte in beslag en de deksels zijn veel gemakkelijker te pakken en op te bergen.

Advertisement

Voorwerpen die voor andere doeleinden zijn ontworpen, zoals documenthouders of tijdschriftenrekken, die aan muren of meubeldeuren zijn bevestigd, kunnen ook worden omgebouwd tot dekselhouders.

Wandhaken en -organisers

We hebben allemaal kopjes die we het vaakst gebruiken, van koppen voor melk of thee tot kleinere kopjes voor koffie. In plaats van telkens opnieuw wankele torens in een keukenkastje te moeten opstellen, is het beter om houders te voorzien waar elk exemplaar zijn plaats heeft, en wandhaken kunnen ook volstaan, of om onder de planken aan te brengen!

Dit zijn slechts enkele tips, maar ze kunnen al een groot verschil maken. Wat is jouw favoriete manier om je huis netjes te houden?

Advertisement