11 creatieve werkjes om te proberen en tonijnblikjes fantasievol te recyclen

door Natasja

03 November 2022

11 creatieve werkjes om te proberen en tonijnblikjes fantasievol te recyclen
Advertisement

Tonijn, andere vissoorten of zelfs vlees in blik: we kopen ze vaak in blikjes die we zonder nadenken bij het afval gooien, maar die blikjes kunnen de hoofdrolspelers worden van leuke recyclingprojecten.

Met een beetje fantasie kun je namelijk je artistieke vaardigheden op de proef stellen door die blikjes om te toveren tot allerlei kleurrijke en leuke voorwerpen om op een originele en persoonlijke manier je huis in te richten. Ze kunnen klokken of wekkers worden, maar ook potten voor vetplanten, fotolijstjes en meer: zoek gewoon de juiste inspiratie, was ze met grote zorg en let er vooral op de scherpe kanten af te stompen of om te buigen, zodat je je niet verwondt bij het hanteren ervan, en je kunt je vermaken met wat knutselwerkjes om een paar uur door te brengen in het teken van creativiteit.

Advertisement

In supermarkten, kwekerijen en markten is het gemakkelijk om vetplanten in heel kleine maten te vinden: ze zijn perfect voor het maken van schattige composities in bakjes zo klein als tonijnblikjes, misschien zelfs versierd met decoupage en dan verrijkt met verschillende details en figuurtjes om unieke decoratieve accessoires te maken.

Advertisement

Een beetje verf en dan passementwerk, stof of jute band... Alles wat je nodig hebt om blikjes te versieren om te gebruiken als potjes voor vetplanten, die ook heel mooi zijn als ze verticaal op houten panelen of planken worden gemonteerd om aan de muur te worden bevestigd.

Stukjes van keramiek of glas en vervolgens geschikte stopverf: in heel weinig tijd versier je tonijnblikjes met gepersonaliseerde mozaïeken en vul ze naar wens.

Verschillende soorten steentjes en korrels kunnen ook worden gebruikt met de mozaïektechniek, en misschien door zowel kleine tonijnblikjes als die van andere grotere en hogere conservenblikken te recyclen, krijg je een prachtige set potten.

Een ander idee om te versieren met DIY: lijm, een pincet en veel gekleurde kralen. Ze zullen er exotisch uitzien!

Advertisement

Een van de meest schattige projecten om te overwegen zijn tafelklokken. Een beetje verf, wat kurken als steunvoetjes en dan het mechanisme met de wijzers (meestal op batterijen), en je kunt heel leuke klokken maken, ook ideaal als cadeau.

En ze zien er ook mooi uit aan de muur.

Advertisement

Het kunnen ook eenvoudige decoratieve accessoires zijn die versierd worden met decoraties in pure shabby chic stijl.

Een foto in elk blikje: het is heel gemakkelijk om originele fotolijstjes te maken om aan de muur te hangen of ook aan elkaar te plakken om op kastplanken uit te stallen.

Advertisement

Als ze diep genoeg zijn voor waxinelichtjes, is het erg leuk om ze als kaarsenhouder te gebruiken.

En als je oplet dat je het deksel van een blikje niet te veel beschadigt als je het opent, is er weinig voor nodig om het weer plat te maken en te gebruiken voor DIY decoraties, altijd nadat je de scherpe randen hebt gladgestreken of bedekt met iets (siliconen, touw, enz.) dat ze niet gevaarlijk maakt.

Hoe zou jij tonijnblikjes willen recyclen?

Advertisement