Enkele zeer nuttige tips om van onaangename wasmachineluchtjes af te komen

door Natasja

06 Augustus 2022

Enkele zeer nuttige tips om van onaangename wasmachineluchtjes af te komen
Advertisement

Het kan gebeuren dat wasgoed, dat net uit de wasmachine komt, een onaangename geur heeft. Dit is een wijdverbreider probleem dan mensen denken en kan verschillende oorzaken hebben.

Onaangename geuren kunnen pas gewassen kleren doordrenken. Door de oorzaken te onderzoeken en te achterhalen, kunnen echter voorzorgsmaatregelen en strategieën worden toegepast om dit op te lossen en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. We hebben hieronder de belangrijkste mogelijke oorzaken en hun oplossingen opgesomd. Laten we samen in detail bekijken waar we het over hebben.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Er zijn vier meest belangrijke soorten onaangename geuren en hun mogelijke oorzaken.

  • Bij een rioolstank is het nuttig na te gaan of er geen slang stuk is gegaan en of het niet echt rioolgas is dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Indien na het schoonmaken van de wasmachine de stank blijft hangen, moet nader onderzoek worden verricht, eventueel door een loodgieter te bellen.
  • Het kan ook gebeuren dat er een geur van schimmel of vochtigheid hangt. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat water zich kan ophopen in kieren en hoeken van de wasmachine en daar kan stagneren. Of het kan een sok zijn of een ander klein nat kledingstuk dat vastzit in de rubberen afdichting bij de deur. Het is over het algemeen een goed idee om de wasmachine open te laten staan, zodat het water kan opdrogen zonder te stagneren en om overbelasting van de trommel tijdens het wassen te voorkomen.

Advertisement
shortys77777/Reddit

shortys77777/Reddit

  • Als de geur naar verbrand ruikt, heb je te maken met een onderdeel dat oververhit is of niet goed werkt en is het absoluut raadzaam, voor je eigen veiligheid, een vakman te bellen om de schade vast te stellen en te repareren.
  • Het kan ook zijn dat de onaangename geur doet denken aan rotte eieren en in dit geval zijn je vijanden schimmels en bacteriën die zich hebben vermenigvuldigd als gevolg van achtergebleven vuil. De enige oplossing is schoonmaken.
nicblair/Reddit

nicblair/Reddit

Elk onderdeel van de wasmachine vereist een specifieke vorm van grondig reiniging. Al deze soorten reiniging tezamen kunnen synergetisch werken om het probleem van onaangename geuren te verwijderen.

  • Als je hebt vastgesteld dat verstopte leidingen of het filter het probleem zijn, is het altijd veel beter om ze door de loodgieter te laten reinigen. Het enige wat je zelf moet doen, periodiek, is het water van de noodafvoer in een teil laten lopen.
  • Als je merkt dat het stankprobleem afhankelijk is van kieren en verborgen plekken in de wasmachine, is het oplossen ervan eenvoudig. Je kunt ze in een paar stappen schoonmaken door een spuitfles te vullen met een mengsel van gelijke delen water en witte azijn. Op de aangetaste delen spuiten en na enige tijd laten inwerken alles goed schoonmaken met een vochtige doek.

Pixabay

Pixabay

  • Verwijder de wasmiddellade, een ander kritiek punt waar schimmels en bacteriën zich gemakkelijk kunnen ophopen, om het schoon te maken. Vul het met warm water en zeep en verwijder na minstens een uur al het vuil met behulp van een oude tandenborstel. Spoel af en veeg nogmaals met een doek gedrenkt in het reeds genoemde mengsel van witte azijn en water. Plaats de lade pas terug nadat deze goed gedroogd is.
  • Op dit punt kun je overgaan tot het reinigen van de trommel, wat ongetwijfeld een beslissende stap is in het verwijderen van onaangename geuren. Giet witte azijn of bleekmiddel in de wasmiddellade of in de trommel zelf als je van bovenaf laadt. Start een lange wascyclus en zorg ervoor dat je de hoogst mogelijke temperatuur kiest. Laat na het wassen de deur open tot de trommel helemaal droog is.

Door de aanbevolen voorzorgsmaatregelen te nemen en van tijd tot tijd de voorgestelde reinigingsmethoden uit te voeren, zouden onaangename geuren gemakkelijk moeten verdwijnen. Wat wel belangrijk is, is consequentheid.

Advertisement