3 schoonmaakproducten die je ook op alternatieve manieren in huis kunt gebruiken

door Natasja

07 Augustus 2022

3 schoonmaakproducten die je ook op alternatieve manieren in huis kunt gebruiken
Advertisement

Het huis schoonmaken is een dagelijkse taak die je ertoe brengt een groot aantal verschillende schoonmaakmiddelen te gebruiken voor verschillende kamers en oppervlakken. In feite zijn er producten die geschikt zijn voor verschillende materialen, of met verschillende manieren om ze te gebruiken, zelfs verschillende geuren om aan elke smaak en behoefte te voldoen. Soms is het echter niet mogelijk om zoveel verschillende middelen in voorraad te hebben, om de meest uiteenlopende redenen.

Het is dus handig te weten dat je misschien al schoonmaakmiddelen en andere producten in huis hebt die absoluut multifunctioneel blijken te zijn, en waarmee je oppervlakken kunt doen glanzen waarvan je niet gedacht zou hebben ze op die manier te reinigen. Lees verder om uit te vinden wat deze zijn.

Advertisement

Vaatwastabletten

Vaatwastabletten

Amazon

Voor veel mensen zijn ze de beste oplossing voor de vaatwasmachine, maar deze harde tabeletten zijn ook nuttig in vele andere gevallen.

  • Toilet schoonmaken: als er kalkvlekken op het keramiek zitten, of roestvlekken of andere vlekken die niet weggaan met de verschillende zepen en ontvettingsmiddelen, kun je ook tabletten proberen. Je maakt ze gewoon nat in water, alleen het topje, en wrijft ze op de vlek. Anders kun je de tablet gewoon laten oplossen in het water in de pot en vervolgens met een borstel het vervuilde oppervlak grondig schrobben. Er zijn er ook die 's avonds af en toe een tablet in het toilet achterlaten, zodat het 's nachts oplost en een frisse, schone geur achterlaat. En in het laatste geval kun je zelfs maar één stuk gebruiken, zodat de voorraad tabletten langer meegaat.
  • Kook- en steelpannen: door de punt van een tablet een beetje nat te maken, zodat het voldoende zacht wordt, kun je hardnekkig vuil op de bodem van kook- en steelpannen 'wegschrapen'! Als er aangebrande etensresten zijn, kun je wat water in de pan verwarmen en dan de tablet laten smelten. Nadat het een paar uur heeft gewerkt, is het schoonmaken van de pannen heel eenvoudig.

Advertisement
cornerttogirl/Reddit

cornerttogirl/Reddit

  • Oven: vergelijkbaar met wat we net gezien hebben voor pannen, kun je ook de ovenruit zo goed als nieuw maken!
  • Fornuis: een beetje warm water om de tablet in op te lossen en je hebt een doeltreffend reinigingsmiddel voor het schoonmaken van fornuizen.
  • Inductiekookplaat: een ander oppervlak waarop je het natte tablet kunt gebruiken als een gum.

Tandpasta

Tandpasta

Commons Wikimedia

  •  Kringen op witte keramische borden: doe wat tandpasta met baking soda (bij voorkeur witte pasta, geen gekleurde gels) op het bord, heel weinig is genoeg. Dan met een oude tandenborstel op de kringen wrijven, na een tijdje afspoelen en je zult het verschil zien.
  • De onderkant van het strijkijzer: voor lichte brandvlekken of zelfs kalkvlekken breng je met een tandenborstel een beetje tandpasta aan (de plank moet koud zijn), laat dit een paar minuten inwerken en veeg het dan af met een doek. Tenslotte zet je de stoom aan en laat je het een beetje eruit komen, de vlekken zijn dan verdwenen.
LuisAngelMedia/Reddit

LuisAngelMedia/Reddit

  • Voegen van vloeren en muren: dit is wellicht het bekendste, en echt nuttige, alternatieve gebruik. Het is namelijk gemakkelijk om tandpasta in die kleine scheurtjes aan te brengen en ze vervolgens te schrobben met speciale borsteltjes, of ook met oude borstels voor mondhygiëne.

Bleekmiddel

Bleekmiddel

sero5074/Reddit

Niet iedereen gebruikt graag bleekmiddel om vloeren schoon te maken, dus staat het niet altijd klaar in geval van andere situaties. En één daarvan kan zijn het verwijderen van schimmel en vieze kringen uit het bad of de douchebak. Je kunt het niet absoluut gebruiken en het moet altijd in veel water worden verdund (100 ml voor elke ongeveer 4 liter water), en het is altijd een goed idee om de ruimte te luchten, met handschoenen en een masker, maar het is echt een geweldige bondgenoot voor moeilijke schoonmaakklussen als deze.

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij ook op een andere manier dan de gebruikelijke?

Advertisement