Gele orchideeënstengel: mogelijke oorzaken en remedies

door Natasja

02 Augustus 2022

Gele orchideeënstengel: mogelijke oorzaken en remedies
Advertisement

Wij houden ervan om onze orchideeën zo te verzorgen dat ze lang en weelderig bloeien en elegant elke kamer of hoek van de tuin versieren. Het kan echter gebeuren dat ze zo nu en dan tekenen van stress vertonen of symptomen van iets dat niet helemaal gaat als het moet.

Zo kan je soms bezorgd zijn wanneer je ziet dat de stengel die de bloemen vasthoudt, geel wordt. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, maar de meest voorkomende is overmatige blootstelling aan direct zonlicht, aangezien de meest gekweekte binnensoorten (Phalaenopsis) niet van te veel zon houden. Vaker echter is het gewoon een kwestie van de natuurlijke vegetatiecyclus van de plant die, na de bloei, juist het takje verliest dat de bloemen vasthield.

via plantophiles.com

Advertisement
3PhaseAllDay/Reddit

3PhaseAllDay/Reddit

Gele stengel als gevolg van de natuurlijke vegetatiecyclus van de plant: maak je geen zorgen

Tegen de tijd dat de bloemen hun cyclus hebben beëindigd, zijn opgedroogd en van het takje zijn gevallen, is het waarschijnlijk dat de hele stengel geel zal worden, ook volledig zal opdrogen en vanzelf zal afvallen. Als je merkt dat dit het proces is dat aan de gang is, kun je het aan de plant overlaten, of een paar centimeter van de basis (of net boven de eerste knoop die nog groen is) terugsnoeien, want soms zal de plant een nieuwe stengel produceren die later zal bloeien. Als de bladeren en wortels dus volledig gezond zijn, is het zeer waarschijnlijk dat de gele stengel in het zojuist beschreven geval valt.

Te veel blootstelling aan directe zon

Orchideeën zijn tropische planten, maar hun habitat is tussen de takken en het gebladerte van bomen, d.w.z. beschut door het gebladerte. Dit betekent dat ze gewoonlijk niet in direct zonlicht leven. Als ze daarom, vooral tijdens de heetste uren van de dag, aan te veel zon worden blootgesteld, "verbrandt" de plant, zodat takken en stengels geel worden en vervolgens verdrogen.

Breng ze naar een meer beschutte plaats, en controleer ook altijd op andere tekenen van stress op de bladeren.

Advertisement
toastertoastertoad/Reddit

toastertoastertoad/Reddit

Andere mogelijke oorzaken: water geven fouten

Te veel vocht of te weinig water zijn twee uitersten die bij veel planten, waaronder orchideeën, moeten worden vermeden. Als de stengel geel wordt in plaats van het mooie gezonde groen dat je gewend bent, moet je het substraat controleren:

  •  Als het helemaal droog en erg licht is, is het tijd om de orchideeën een beetje te laten weken (laat het overtollige water weglopen als de potgrond verzadigd is).
  • Als de potgrond daarentegen te vochtig is, moet het water geven worden opgeschort totdat de grond is opgedroogd. Je kunt ook merken dat de grond te compact is en de wortels een beetje heeft "verstikt". Als je toevallig tekenen van wortelrot opmerkt, onstmet dan een schaar en knip de beschadigde wortels weg, besproei ze vervolgens met 3% waterstofperoxide en verpot de plant met volledig nieuwe potgrond. Als je dezelfde pot wilt gebruiken, ontsmet hem dan voor de zekerheid met dezelfde waterstofperoxide.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement