De strijd tegen de hitte 's nachts: 4 trucs om beter te slapen bij het hete weer

door Natasja

30 Juli 2022

De strijd tegen de hitte 's nachts: 4 trucs om beter te slapen bij het hete weer
Advertisement

Extreme hitte is de grote vijand van de zomer, en we krijgen er elk jaar steeds langer mee te maken. Wanneer de temperaturen hoog oplopen, en je niet wilt dat je elektriciteitsrekening zo hoog oploopt door het ononderbroken gebruik van airconditioners, kun je enkele klassieke ideeën toepassen die het verschil kunnen maken.

Je moet gebruik maken van de beschikbare middelen, zodat de airconditioning alleen in de ernstigste gevallen wordt gebruikt. Door de kamer een beetje te verkoelen, kan je namelijk beter slapen en zo elke nieuwe, zij het warme dag met meer energie tegemoet gaan.

Advertisement
Creativo

Creativo

De natte handdoek

Dit is de klassieke remedie voor wie niet voortdurend ventilatoren of airconditioners aan kunt laten staan, en het heeft altijd zijn nut. Het bestaat erin een lichte doek (het kan evengoed een oud laken zijn) nat te maken en over de raamopening te hangen, wanneer de ramen 's nachts worden geopend om wat lucht door te laten. Dit zal ervoor zorgen dat je iets van de koelte voelt die een warme nacht minder vervelend maakt.

Om dezelfde reden kan je van die warme avonden gebruik maken om de gordijnen van de kamer te wassen, zodat ze kunnen worden opgehangen terwijl ze nog nat zijn, onmiddellijk na het wassen. Door de ramen open te houden, koelt de lucht die er doorheen stroomt een beetje af, en het gewicht van het water terwijl ze hangen, helpt ze op natuurlijke wijze "uit te rekken".

De vriezer

De diepvriezer (of ook de koelkast) kan helpen voor onmiddellijke, maar iets minder blijvende verlichting. Sommige mensen stoppen lakens, kussenslopen of zelfs pyjama's in deze apparaten. De warmte van het lichaam, in contact met deze stoffen, warmt ze binnen korte tijd weer op, maar misschien is het, samen met de andere trucs, een aangename combinatie.

Katoen en linnen

Pyjama's, t-shirts, nachthemden en dergelijke: we hebben de neiging ze niet te gebruiken wanneer het te warm wordt, omdat we denken niet tegen een laag stof in contact met de huid kunnen. Maar in werkelijkheid helpt het dragen van goed katoen (of linnen) je om overtollig zweet te absorberen, en zal je je minder ongemakkelijk voelen - ook zal zal je meer wasmachines moeten draaien. Hetzelfde geldt voor lakens: het is beter als ze van lichte, goede stoffen zijn gemaakt, en niet met synthetische bestanddelen die het gevoel van warmte verhogen.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Bevroren flessen

In de winter zijn het warmwaterkruiken, in de hete zomers zijn het koude of bevroren waterflessen die helpen. Sommige mensen houden ze tussen de lakens en verplaatsen ze een beetje, zodat ze verschillende plaatsen op de matras koelen. Maar het kan ook een hele opluchting zijn om een fles koud water op je polsen, enkels en nek te drukken om je lichaamstemperatuur te verlagen.

Je kunt de bevroren waterflessen ook voor een ventilator zetten, en ze zullen werken zoals de natte handdoek die voor het raam hangt - of zelfs beter!

Gesloten luiken en rolluiken

Nadat de zon een tijdje onder is gegaan, of soms nog later, moet je de ramen openzetten om de koelere nachtlucht binnen te laten. Dit voorkomt ook onaangename stagnatie in de kamers. Maar wanneer de ochtend aanbreekt en je naar buiten moeten voor werk en dagelijkse taken, vergeet nooit de ramen en luiken weer te sluiten: het zonlicht en de warme lucht van buiten hebben maar heel weinig tijd nodig om het huis weer onbewoonbaar te maken, zodat je gedwongen bent de airconditioners nog langer te laten werken.

Kortom, je kunt het ongemak van extreme hitte verlichten met een paar extra trucjes!

Advertisement