7 tips om te onthouden voor zachte, geurige handdoeken

door Natasja

07 Augustus 2022

7 tips om te onthouden voor zachte, geurige handdoeken
Advertisement

Een van de kleine dagelijkse genoegens is het lichaam, misschien na het nemen van een bad of douche, in een zachte handdoek te wikkelen. En het comfort dat je voelt wanneer je je gezicht droogt op een zachte, dikke stof is ook een beetje extra verwennerij die nooit kwaad kan. Daarom is het vervelend om zoveel moeite te doen om handdoeken regelmatig te wassen en ze vervolgens hard en ruw zijn wanneer ze droog zijn.

Met een paar trucs is het echter mogelijk om zonder moeite voor zachte handdoeken te zorgen. Hier zijn een paar tips om te onthouden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Wassen met azijn in plaats van wasverzachter: de in veel wasverzachters aanwezige siliconen nestelen zich tussen de vezels en zorgen er op den duur voor dat het water tijdens het wassen niet goed kan doordringen en alles niet meer schoon krijgt. Daarom raden we aan om wasverzachter te vervangen door gewone witte azijn. Pas echter op: als je dit gewoonlijk doet, beschadig je de wasmachine. Het is beter om dit slechts af en toe te doen, ongeveer om de anderhalve maand, om de resten te verwijderen die de handdoeken er ruwer doen uitzien. En ook dan kun je ze normaal wassen, en dan een snelle wascyclus doen met alleen azijn, geen zeep of wasverzachter.
  • Baking soda: voeg in het wasmiddelbakje 100 gram baking soda toe aan de normale hoeveelheid wasmiddel. Het zal helpen de vezels te rekken en overtollige chemicaliën en vuil te verwijderen, vooral wanneer de handdoeken lange tijd in de wasmand of in een sporttas hebben gelegen.
  • Het is beter om ze alleen te wassen, oftwel alleen handdoeken in de wasmachine te doen, zodat ze er zachter uitkomen dan wanneer je ze bij de andere was in de trommel doet.
  • Schud de handdoeken goed voordat je ze in de wasmachine stopt, en nogmaals voordat je ze aan het wasrek hangt.
  • De trommel niet overbelasten is een andere tip die je nooit mag vergeten. Als de machine overbelast is, circuleren het water en de zeep niet goed, zodat geen enkel kledingstuk goed gereinigd en gespoeld wordt.
  • Let op de wastemperaturen die op de etiketten staan aangegeven. Niet alle handdoeken kunnen de hoge temperaturen hebben die voor andere wel goed zijn.
  • Droger: ja of nee? Het zou goed zijn om af te wisselen. Het is waar dat handdoeken in de droogtrommel worden gestopt zodra het wasprogramma is afgelopen en ze dus nog zeer vochtig zijn, maar door steeds de droogtrommel te gebruiken wordt het weefsel sneller belast en versleten. Het is daarom beter om ook aan de lucht te laten drogen, misschien zelfs in het zonlicht als het niet te sterk is, zodat ook de zon helpt om schadelijke bacteriën te verwijderen. Laat de handdoeken echter nooit gedurende lange tijd blootgesteld aan direct en sterk zonlicht, want dan worden ze ruwer.

Een beetje extra zorg zal ze veel zachtheid geven!

Advertisement