Ontdek of je houten pollepels echt schoon worden met alleen kokend water

door Natasja

31 Juli 2022

Ontdek of je houten pollepels echt schoon worden met alleen kokend water
Advertisement

Er zijn geen keukens zonder houten pollepels: of het nu lepels zijn met langere of kortere steel, of grote vorken, of zelfs tangen, scheppen en dergelijke, al deze gebruiksvoorwerpen komen in de loop van de tijd in aanraking met veel verschillende levensmiddelen. En je denkt er niet altijd aan om die voor hartige gerechten te scheiden van die voor zoetigheden. Want deze laatste voorzorgsmaatregel kan ook overbodig zijn: houten pollepels, al eeuwenlang onmisbaar in keukens, zouden volgens sommige mensen helemaal moeten verdwijnen.

Hoe zorgvuldig en vaak je ze ook schoonmaakt, de houtvezels zullen altijd een grote hoeveelheid voedselresten opnemen waarmee ze in aanraking komen en die niet gemakkelijk weg te wassen zijn. Zo schuilt er binnen enkele maanden vuil in dat zeker niet bevorderlijk is voor de gezondheid, en dat altijd onzichtbaar blijft voor het blote oog... Tenminste totdat je de kokend water truc probeert.

via @miss.clean.with.me/TikTok

Advertisement
@miss.clean.with.me/TikTok

@miss.clean.with.me/TikTok

Het is een nu echt virale truc, en het was het voormalige jurylid van de MasterChef Australia kookshow, Matt Preston, die het beroemd maakte. De kok gebruikte deze methode om iedereen te laten zien hoe vuil de pollepels werkelijk waren, zodat bepaald kon worden wanneer ze moesten worden weggegooid.

Je kunt dit ook zien in de TikTok video https://www.tiktok.com/@miss.clean.with.me/video/6925489883108723973 van @miss.clean.with.me. Dit is een zeer eenvoudige methode waarvoor je alleen het volgende nodig hebt: een gewone houten pollepel, een glas, kokend water. Hier is hoe je het moet doen:

  1. Plaats de pollepel in het glas.
  2. Giet het kokende water erbij.
  3. Wacht enkele minuten, ook tot twintig, en het water zal van helder naar vuil gaan.

Aangezien dit een truc is die werkelijk veel vuil uit de pollepels haalt, kan hij periodiek worden gebruikt om ze grondiger te reinigen, zodat de tijd om ze te vervangen zo lang mogelijk wordt uitgesteld. En in dat geval werkt het ook om verschillende pollepels bij elkaar te doen in een pan waarin je veel water hebt gekookt. En je zou ook witte azijn aan het water zelf kunnen toevoegen, of citroenzuur of zelfs baking soda.

Heb je deze methode wel eens thuis geprobeerd?

Advertisement