11 adembenemende zwembadontwerpen die je tuin smaakvol verfraaien

door Natasja

01 Augustus 2022

11 adembenemende zwembadontwerpen die je tuin smaakvol verfraaien
Advertisement

Een zwembad is altijd al een element geweest dat een grote waarde aan elk huis geeft, zelfs wanneer het een klein zwembad met water betreft met een meer gebruikelijke vormgeving. In sommige gevallen echter maken de vorm en het uiterlijk van deze elementen er ware meesterwerken van landschapsarchitectuur van, die op werkelijk elegante wijze in privé tuinen passen.

Ze kunnen moderner zijn en in verschillende zones zijn onderverdeeld, zelfs met waterpartijen en gemetselde ligstoelen die in de constructie zijn geïntegreerd, of ze kunnen eruitzien als volstrekt natuurlijke oases die perfect opgaan in het omringende landschap. Laat je betoveren door enkele fantastische zwembaden, zoals de hieronder voorgestelde.

Advertisement

Eenvoudig maar stijlvol: een zone geplaveid met donkere stenen platen, die met geometrische precisie een zwembad omlijst met een zeer comfortabele instap, trapsgewijs, direct toegankelijk vanuit de ontspanningsruimte. Van de ligstoelen naar het water is een kwestie van een paar stappen.

Advertisement

Het is niet groot, maar er ontbreekt niets: een gedeelte met een fontein en een bubbelbad, en het grootste gedeelte om te zwemmen. Alles perfect passend bij het geplaveide gebied er omheen en zelfs de vuurkorf. En nog twee decoratieve vuurpotten aan de rand van het zwembad: het is 's avonds zeer schilderachtig!

Een zacht gevormd bad dat dat van een natuurlijk watermassa nabootst: eromheen gekleurde stenen platen, zoals porfier, maar vooral veel bloemperken met waterplanten die het geheel zeer exotisch maken. De zeebodem daarentegen doet denken aan tropische wateren, dankzij het met hars bedekte zand.

En als in plaats daarvan de randen en de bodem zouden worden bekleed met stenen en kiezels, waarin na verloop van tijd ook enkele waterplanten kunnen worden aangebracht, zou je een echt kunstmatig meer hebben dat er volkomen natuurlijk uitziet. En de houten steiger kan zeker niet ontbreken!

Niet alleen metselwerk: de zone rond het zwembad kan ook van hout worden gemaakt, dat goed wordt behandeld en vooral zorgvuldig wordt onderhouden. Het is een keuze die ook perfect bij groen past!

Advertisement

Als uitgraven niet mogelijk is, kunnen bovengrondse zwembaden ook in houten vlonders worden geplaatst om echt prachtig te worden.

Niet veel ruimte? Het zwembad zou de hele ruimte aan één kant van de tuin kunnen vullen en toch mooi zijn om naar te kijken.

Advertisement

Er zijn ook ideeën voor het toevoegen van details aan meer klassieke zwembaden, zoals gemetselde glijbanen: een ladder die aan de ene kant van de miniatuurberg omhoog gaat, en een ronde glijbaan die aan de andere kant weer terug het water in gaat.

Ook met steen hebben deze ideeën altijd een groot effect. En vaak loopt in het midden van het kleine "hoogtepunt" een waterval die het gezuiverde water terugvoert naar het zwembad zelf.

Advertisement

Stenen waterspelen en ligstoelen: denk aan de verfrissing terwijl je aan de rand van het water onder de zon ligt.

Om spatten en geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, kun je altijd elegante glazen barrières plaatsen, zodat de zwembadruimte nog meer privé en beschermd lijkt.

Welke van deze ideeën vind jij het mooiste?

Advertisement