DIY is altijd handig: 5 dingen die je zelf kunt maken in plaats van te kopen

door Natasja

30 Juli 2022

DIY is altijd handig: 5 dingen die je zelf kunt maken in plaats van te kopen
Advertisement

Er zijn accessoires en producten die we elke dag gebruiken, waarvan sommige volledig wegwerpbaar zijn, wat steeds minder verenigbaar is met een ecologisch duurzame levensstijl. Zelfs wanneer we onze toevlucht nemen tot materialen uit hernieuwbare bronnen die gemakkelijk recycleerbaar of composteerbaar zijn en dus het milieu niet verontreinigen, produceren we toch afval dat we soms zouden kunnen vermijden. En op die manier zouden we ook heel wat geld besparen, aangezien we niet langer zo vaak inkopen moeten doen in de supermarkt.

Van de meest gebruikte schoonmaakmiddelen tot mondwater, ontdek vijf dingen die je thuis zelf kunt maken in plaats van ze elke keer te moeten kopen.

Afwassponzen

Afwassponzen

Tutorial via arosetintedworld.co.uk

Voor het quilten worden duurzame stoffen gebruikt, zoals katoen, maar ook oude lakens, voor het "gekleurde" gedeelte. Om ze op te vullen en ze wat dikte te geven, zodat ze het water en de zeep kunnen opnemen die nodig zijn voor het afwassen, worden meestal oude handdoeken gebruikt die nu een beetje gekreukt of donker geworden zijn door het vele gebruiken en wassen, of misschien zelfs oude flanellen lakens.

Voor de kant die vuil moet afborstelen, kunnen ook hier oude handdoeken worden gebruikt, maar ook jute of soortgelijke wat grovere stoffen.

En dan is het een kwestie van veel vierkanten uitsnijden, de verschillende lagen aan elkaar naaien, altijd een kleine opening laten zodat de vulling eruit kan worden gehaald en opnieuw kan worden gewassen

Advertisement
Tutorial via cashmereandplaid.com

Tutorial via cashmereandplaid.com

Voor een veel schurender spons kun je je toevlucht nemen tot haken of naalden, waarbij je een grove touw- of binddraadomwikkeling maakt en er wat natuurlijke spons insteekt. Een heel eenvoudig handwerkje voor wie al een beetje bekend is met deze technieken.

Gewaxt canvas in plaats van voedsel folie

Gewaxt canvas in plaats van voedsel folie

Tutorial via littleyellowwheelbarrow.com

In plaats van heel veel doorzichtige plastic voedsel folie te gebruiken, of zelfs in plaats van - soms - aluminiumfolie (er zijn voedingsmiddelen die nooit in contact mogen komen met aluminiumfolie, inclusief tomaten!), kun je investeren in gewaxte doekresten. Je kunt ze kopen, maar met goed 100% katoen (dat niet dreigt te verbleken), bijenwas en een strijkijzer kun je ze thuis maken in elke maat en elk patroon dat je maar wilt.

Een geweldig project om restjes stof te gebruiken, die vaak mooi en goedkoop zijn.

Herbruikbare doekjes in plaats van papieren keukenpapier

Herbruikbare doekjes in plaats van papieren keukenpapier

Tutorial via belleandivy.com

Papieren keukenrollen zijn altijd handig, niet alleen in de ruimte waar je eten bereidt, maar ook in alle andere. Handig en snel in gebruik, ze raken altijd snel op.

Dus waarom geen lapjes stof op andere naaien, van dezelfde grootte, gemaakt van oude handdoeken? Door elk stuk met het volgende te verbinden door middel van drukknopen, kun je gemakkelijk één stuk tegelijk nemen, het gebruiken en het dan wassen. Eén rol gaat veel langer mee dan vele wegwerprollen.

Katoenen pads

Katoenen pads

Tutorial via lovemadehandmade.com

Dezelfde filosofie van de keukenrol kan worden gebruikt voor make-up removerpads, die worden gebruikt voor de gezichtsschoonheidsroutine. Goed katoen, goed gewassen oude handdoeken voor de binnenlaag, en elke pad gaat maanden en maanden mee. Om ze te wassen, gebruik je netzakjes zoals die gebruikt worden voor delicaat ondergoed in de wasmachine.

Advertisement

Mondwater

Mondwater

Tutorial via mommypotamus.com


Als je een goedkoper, maar nog steeds gezond product wilt gebruiken, vrij van kleurstoffen, alcohol, parabenen en meer, kun je proberen je eigen DIY mondwater te maken. Er zijn veel verschillende recepten, en je moet jezelf altijd een beetje informeren, misschien zelfs je tandarts om advies vragen. Een die vrij populair lijkt te zijn, is die op basis van pepermunthydrolaat (230 ml) en stevia tinctuur (een halve theelepel). Zorg ervoor dat je geen allergische reacties op deze ingrediënten heeft, mocht je ze willen proberen.

Het kost zeker wat moeite om deze producten de eerste keer te maken, maar als ze eenmaal klaar zijn, kunnen ze zo lang worden hergebruikt dat ze een aanzienlijke besparing opleveren en tevens het milieu een handje helpen.

Advertisement