Toiletvlekken: 5 remedies om ze te verwijderen en keramiek weer wit te maken

door Natasja

30 Juli 2022

Toiletvlekken: 5 remedies om ze te verwijderen en keramiek weer wit te maken
Advertisement

Het is een van de meest gehate schoonmaakwerkzaamheden, maar je kan het niet te lang uitstellen. En soms, zelfs als je het met goede regelmaat doet, kun je de vorming van moeilijk te verwijderen vlekken niet tegenhouden. We hebben het hier over het schoonmaken van het toilet, vooral wanneer die vervelende gele strepen verschijnen als gevolg van kalkaanslag, of misschien zelfs roest.

Over het algemeen kunnen deze niet worden verwijderd met de normale schoonmaakmiddelen die je gebruikt om toiletten schoon te maken, maar is een meer doortastende en specifieke actie vereist, gebaseerd op vrij zure stoffen die in staat zijn de afzettingen op te lossen die aanleiding geven tot de opvallende aanslag. Hieronder staan een paar DIY methodes om te proberen.

Advertisement
scarter22/Reddit

scarter22/Reddit

  • Citroen en gedistilleerde witte azijn: meng de twee vloeistoffen in een kleine kom, doop er een oude tandenborstel in en schrob de vlekken. Soms moet je het een paar uur laten inwerken voordat je het afspoelt, en soms moet je de handeling een paar keer herhalen in de loop van een paar dagen. Citroensap kan ook in het reservoir worden gebruikt, toegevoegd aan water, om te voorkomen dat die vlekken ontstaan.
  • Zout en citroensap: je kunt fijn keukenzout mengen met citroensap in zodanige hoeveelheden dat je een zachte pasta krijgt, die je op de vlekken smeert en een paar uur laat inwerken alvorens goed te schrobben en af te spoelen.
  • Zout en witte azijn: breng een halve liter witte azijn bijna aan de kook, maar zorg voor goede ventilatie en vermijd het inademen van de dampen. Wanneer het heet is, zet je het vuur uit, giet er een half glas zout bij en gebruik dit mengsel (pas op dat je je niet brandt, gebruik altijd de juiste bescherming en voorzorgsmaatregelen!) door het in het toilet te gieten, schrobberend met een borstel. Laat een uur staan alvorens af te spoelen.
  • Met kunstgebittabletten: vul de hele toiletpot met water, giet er vervolgens een handvol kunstgebittabletten in en laat het een paar uur staan. Daarna moet je schrobben met een schuursponsje en afspoelen.
  • Puimsteen of schuurpapier met middelmatige korrel: gebruik deze op keramiek, na het legen van de toiletpot. Wees echter voorzichtig, ze zullen de keramische coating een beetje bekrassen, dus ze moeten als laatste redmiddel worden gebruikt.

Wat zijn jouw onfeilbare methodes om het toilet er weer als nieuw uit te laten zien?

Advertisement