Natuurlijke muggenbestrijdingsmiddelen: 4 natuurlijke methoden om te proberen

door Natasja

08 Augustus 2022

Natuurlijke muggenbestrijdingsmiddelen: 4 natuurlijke methoden om te proberen
Advertisement

Elke zomer zijn muggen een van de grote vijanden van de dagelijkse rust: gedurende vele uren van de dag, en vaak ook 's nachts, dwingen ze ons ze te verjagen met een hele reeks middeltjes die constant goed moeten werken om niet met zeer vervelende jeuk te maken te krijgen.

Naast sprays en diverse producten om rechtstreeks op de huid aan te brengen, en verschillende soorten vallen die we rond het huis en in de tuin kunnen laten staan, kun je ook enkele DIY methoden toepassen, eveneens op basis van natuurlijke ingrediënten, om je te helpen de meest vervelende insecten van het warme seizoen te weren. Hieronder staan er een paar om te proberen.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Koffiedik: onder de huismiddeltjes is het misschien wel het bekendste en meest gebruikte. Het kan op twee verschillende manieren worden gebruikt, namelijk door het op de grond te strooien op de plaatsen waar de muggen hun larven afzetten, of door het langzaam te verbranden zoals muggenspiralen.
In het eerste geval gaat het om een middel dat helaas niet werkzaam is tegen volwassen muggen, maar alleen voorkomt dat ze eitjes leggen op plaatsen die met koffiedik (of ook met koffie aangelengd met water!) zijn bestrooid.
In het tweede geval moet je het volkomen droge koffiedik in een kommetje van aluminiumfolie doen (maar blikjes, zoals die voor conserven, zijn ook goed), er een beetje aanmaakvloeistof over gieten (niet te veel, anders verbrandt het snel), het vuur aansteken en vervolgens, zodra het vuur is aangewakkerd, bevochtigen, zoals je met wierook doet, zodat het koffiedik langzaam opbrandt en de rook produceert waar muggen niet van houden.
2. Azijn. Alle soorten azijn werken tegen muggen vanwege hun intense, aangename geur. In het geval van witte is het echter noodzakelijk het in water te verdunnen. Muggen 'proeven' via hun poten, dus stoffen met een sterke smaak houden ze weg. Het schijnt zelfs dat degenen die veel appelazijn consumeren erin slagen hun natuurlijke geur voldoende te veranderen om zichzelf "minder smakelijk" te maken voor muggen en andere insecten.

3. Mondwater. Dit is een methode waarover je online veel leest (en waarbij met name het merk Listerine vaak wordt genoemd), maar die volgens velen niet bepaald doeltreffend is. Wat wel werkt, bij gebruik als afweermiddel, is het feit dat het eucalyptol bevat, wat ongewenst is voor muggen. Deze stof is echter slechts in een zeer klein percentage aanwezig, en bovendien verdampen het water en de alcohol waarin het is verdund snel, zodat het om het half uur moet worden aangebracht om werkelijk doeltreffend te zijn.

4. Kokosolie. Nog zo'n grote mythe van DIY muggenmiddeltjes, het is eigenlijk maar indirect effectief. Het wordt vaak gebruikt als emulsie met etherische oliën om insecten af te weren, of als een van de vele andere ingrediënten voor soortgelijke huishoudelijke producten. Vergeleken met diethyltoluamide (de stof die in bijna alle te koop zijnde afweermiddelen voorkomt) is kokosolie echter veel minder doeltreffend. Het dient meer als drager voor andere ingrediënten die muggen kunnen weren, maar het is ook zo dat het niet altijd geschikt is om het hele lichaam vaak met kokosolie te besprenkelen, omdat het op den duur ook huidirritatie kan veroorzaken.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Wat is jouw favoriete methode om muggen weg te houden?

Advertisement