11 creatieve recyclingprojecten om van oude voorwerpen de tuin mooier te maken

door Natasja

28 Juli 2022

11 creatieve recyclingprojecten om van oude voorwerpen de tuin mooier te maken
Advertisement

Hoe vaak realiseer je je niet dat je in een of andere hoek van het huis of de tuin een kleine berg "rommel" hebt liggen waarvan je echt niet weet wat je ermee moet doen? Misschien stel je het eindeloos uit om de verschillende voorwerpen te sorteren en te beslissen wat echt moet worden weggegooid en wat op de een of andere manier kan worden gered. Maar soms zitten er tussen die oude en versleten dingen voorwerpen die je helpen je tuin te verfraaien.

Veel voorwerpen die niet meer voor hun primaire doel kunnen worden gebruikt, kunnen namelijk plantenbakken of andere decoratieve elementen in groene hoeken worden. Het enige wat nodig is, is het juiste idee, en hieronder staan er een paar om inspiratie uit te halen.

Advertisement

Oude houten wielen, met hun grote, sterke spaken, zijn perfect voor het maken van bloembedden met vetplanten, maar ook voor composities afgewisseld met groen en verschillende soorten bloemen.

Advertisement

Een nog intact metalen wiel zou deel kunnen uitmaken van een omheiningmuur, in plaats van die smeedijzeren inzetstukken zoals hekken.

Oude stoelen: deze behoren tot de voorwerpen die het gemakkelijkst in de tuin kunnen worden gerecycled, eventueel onder een afdakje om te voorkomen dat ze te veel verslijten. Ze zijn perfect als steun voor bloempotten, bijvoorbeeld!

Denk er nooit aan om gegalvaniseerde metalen bakken weg te gooien: ze zijn perfect om bloeiende planten in te zetten en zien er altijd prachtig uit.

Het worden grote potten waarin je een beetje van alles en nog wat kunt planten.

Advertisement

En op dezelfde manier kunnen verschillende soorten oude metalen voorwerpen worden gebruikt: emmers, gieters en nog veel meer. Ze zullen er prachtig uitzien in composities te midden van het groen.

Heb je er wel eens aan gedacht om een oude spiraalbodem te hergebruiken voor planten? Tilladsiae zijn perfect voor het creëren van een groene muur waar je maar wilt.

Advertisement

Een oude tafeltje daarentegen is een perfect verhoogd bloembed, misschien zelfs een zaaibed dat later met netjes kan worden afgedekt (om te voorkomen dat de zaden door vogels worden opgegeten voordat ze ontkiemen).

Een velg van een auto kan een zeer handige steun worden om de rubberen slang aan de muur te wikkelen.

Advertisement

En als je wat kippengaas hebt, wat zou je er dan van vinden om het te vouwen en in een mooie vorm te modelleren, en het dan te versieren met bloemen? Eventueel een grote hoed!

Zelfs een badkuip kan worden omgetoverd van afvalvoorwerp tot het middelpunt van de tuin!

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement