5 nuttige tips om planten water te geven wanneer je op vakantie bent

door Natasja

27 Juli 2022

5 nuttige tips om planten water te geven wanneer je op vakantie bent
Advertisement

Het hele jaar door geniet je van je huis en tuin, versierd met planten die je huis opvrolijken en misschien zelfs je levenskwaliteit verbeteren, maar wat doe je dan als je op vakantie wilt gaan en je groene hoekjes niet kan verzorgen? Er zijn mensen die kunnen rekenen op iemand om de planten te gaan verzorgen, anderen hebben een efficiënt automatisch bewateringssysteem tot in de puntjes uitgedokterd, maar wat moet je doen als je deze twee methodes niet kunt toepassen ? Of je wilt een noodoplossing vinden voor eventuele storingen of plotselinge temperatuurpieken?

Er zijn een aantal trucs om planten te helpen verzorgen, ook als je er niet bent, variërend van het beter in staat stellen van planten om water vast te houden bij warm weer tot DIY systemen om langer water te geven. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

Als eerste is het belangrijk de waterbehoeften van planten te kennen: sommige kunnen beter tegen perioden van droogte dan andere, andere kunnen ze beter verdragen als ze (wanneer ze in potten staan) naar meer schaduwrijke plaatsen worden verplaatst, en weer andere moeten worden voorzien van schotels en andere nuttige accessoires. Overdrijf echter niet en voorkom dat de planten gaan rotten door teveel water wanneer je weg bent.

Advertisement

Gazon

Gazon

Pxhere

Voor gazons wordt de hoeveelheid water die nodig is over het algemeen op ongeveer 6 liter per vierkante meter per dag geschat, of zelfs 12 om de twee dagen. Maar als er watertekort is, kan de irrigatie beter worden opgeschort, of in ieder geval sterk worden verminderd. Gazons groeien vaak "vanzelf" weer zodra de temperaturen weer dalen en het weer begint te regenen.

Maai het gazon in ieder geval niet voor je vertrekt: hoe hoger het gras staat, hoe meer het de warmte kan afvoeren, zodat de bodem niet oververhit raakt. Zo zal het gras fotosynthese kunnen uitvoeren, zelfs bij temperaturen die hoger zijn dan normaal.

Mulchen

Help de grond rond planten, ook potplanten, langer vocht vast te houden met een laag organische mulch. Planten verliezen op deze manier 25% minder water door verdamping. Doe dit niet alleen bij planten die van een warm, droog klimaat houden. 

Beter het druppelsysteem

Als je tijd hebt om van tevoren voorbereidingen te treffen, installeer dan een druppelbevloeiingssysteem in plaats van sproeiers met water op de planten en bloemperken te zetten: er verdampt veel als het warm is. Terwijl met het druppelsysteem, het water de tijd heeft om diep in de grond te gaan en de wortels te bereiken, die het opslaan.

DIY systemen

Sommige mensen slagen er ook in DIY systemen te laten werken met omgekeerde flessen (die van glas) waarvan de hals in de grond is gestoken, of met tanks die met water zijn gevuld en met touwtjes of stoffen koorden met de grond van de plant zijn verbonden, waardoor het water langzaam en ononderbroken naar de grond zelf wordt geleid.

Er zijn ook kant-en-klare ampullen en kits die op soortgelijke wijze werken. Je kunt ze uitproberen wanneer je thuis bent, en als ze werken, kan je gerust op vakantie gaan. 

Advertisement

Xeriscaping

Xeriscaping is het ontwerpen van tuinen op basis van de keuze van waterbesparende planten, die in staat zijn perioden van droogte te doorstaan. Ten onrechte wordt gedacht dat het alleen om cactussen of andere soortgelijke vetplanten (succulenten) gaat, maar er zijn vele andere soorten met prachtige vormen en kleuren die een geschikte keuze zouden kunnen worden voor vele zonnige tuinen en balkons.

Klaar om zorgeloos op vakantie te gaan?

Advertisement