10 voorwerpen die we altijd in huis gebruiken maar (bijna) nooit schoonmaken

door Natasja

25 Juli 2022

10 voorwerpen die we altijd in huis gebruiken maar (bijna) nooit schoonmaken
Advertisement

Bij het schoonmaken van het huis denk je aan vloeren, sanitair, werkbladen, ramen en dergelijke, maar denk je er niet meteen aan dat er ook veel andere voorwerpen zijn die zeer lang vuil blijven. Sommige zijn de schoonmaakhulpmiddelen zelf, die periodiek (beter nog na elk gebruik) moeten worden schoongemaakt, zodat ze beter en langer werken om de hygiëne in huis te waarborgen.

Andere voorwerpen zijn de accessoires die je in huis hebt of zelfs delen van de voorwerpen die je schoonmaakt, maar niet helemaal. Dit geldt zeker niet voor iedereen, maar ongetwijfeld zullen velen van ons moeten toegeven dat het niet vaak voorkomt dat we deurknoppen of het messenblok schoonmaken. Ontdek welke andere voorwerpen je misschien vergeet schoon te maken.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

De knoppen op pannendeksels: wanneer je een pannendeksel met de hand afwast, veeg je waarschijnlijk het hele metalen gedeelte, boven- en onderkant, af met een sponsje. Maar wie veegt ook elke keer zorgvuldig de knop af waarmee je hem vasthoudt? 

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Afwassponzen en sponzen voor diverse oppervlakken zijn de sponzen die vuil opnemen en wegnemen. Je spoelt ze zeker goed af na gebruik, maar zijn ze echt schoon? Over het algemeen, niet echt. Om ervoor te zorgen dat ziektekiemen en bacteriën worden verwijderd, moeten specifieke methoden of geschikte producten worden gebruikt. Een eenvoudige methode is om ze nat genoeg te maken en ze dan een minuut in de magnetron te houden.

stockvault.net

stockvault.net

Hetzelfde geldt voor bezems: na gebruik, vooral wanneer ze veel vuil hebben verzameld, is het een goed idee om al het vuil met alleen je handen (bedekt met handschoenen) te verwijderen. Sommige bezems zijn uitgerust met speciale kammen. Van tijd tot tijd kun je de bezem ook onderdompelen in lauw water met een druppel afwasmiddel en hem dan laten drogen.

Pixabay

Pixabay

En natuurlijk geldt dit ook voor dweilen, wat voor soort ze ook zijn. Alleen in dit geval moet je het nog vaker te doen. Om ze schoon te maken, is het dus beter om middelen te gebruiken die nog beter ontsmetten, zoals bleekmiddel.

pxhere.com

pxhere.com

Wij raken ze elke dag aan, en misschien wel meer dan één persoon per dag: dat zijn de handgrepen en knoppen van deuren en kastdeuren. Vergeet ze niet schoon te maken met de juiste producten, afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Het messenblok: het is waar dat de messen die erin gaan altijd schoon zijn, maar toch vormt zich vuil in de spleten. Maak ze daarom zo nu en dan leeg, draai ze om, tik ze lichtjes tegen een plank en was ze indien mogelijk met een beetje water en afwasmiddel en laat ze goed drogen.

Amazon

Amazon

Herbruikbare boodschappentassen. Vooral die waarin je fruit en groenten doet, moeten regelmatig worden gewassen. En je kunt ze ook in de wasmachine doen als ze van stof zijn.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Het vergiet of de zeef: als je het alleen gebruikt om fruit of groenten af te spoelen, maak je het misschien niet eens schoon met zeep, terwijl het net als elk ander keukengerei moet worden afgewassen.

Amazon

Amazon

Om ervoor te zorgen dat je de onderkant van de messen van staafmixers echt schoon krijgt, moet je ze altijd minstens een half uur in warm water met een beetje zeep laten weken voordat je ze afspoelt, en er dan met je vingers of een spons of afwasborstel proberen bij te komen om zelfs dat moeilijke plekje schoon te schrobben en alle resten te verwijderen.

Advertisement
Commons wikimedia

Commons wikimedia

Niet alleen bovenop de keukenkasten, maar ook op de koelkast hoopt zich veel stof en vuil op, dus dit mag nooit vergeten worden.

Met een beetje extra moeite krijg je zeker een heel schoon huis!

Advertisement