9 ideeën om mooie DIY kaarsenhouders van gerecycled hout en pallets te maken

door Natasja

28 Juli 2022

9 ideeën om mooie DIY kaarsenhouders van gerecycled hout en pallets te maken
Advertisement

Hout is een zeer veelzijdig materiaal dat, niet verwonderlijk, vaak wordt gebruikt bij de vervaardiging van meubels, decoraties en woonaccessoires. Het kan zelfs de koudste kamers behaaglijk maken en warmte geven aan ruimtes. Je hoeft het niet te kopen, gerecycleerd hout heeft ook zijn eigen nut, vooral in de DIY wereld. Of het nu aangespoelde takken zijn, oude verlaten planken, of hout van pallets, het maakt weinig uit. Het feit dat het gerecycled is, maakt het zelfs nog waardevoller als milieuvriendelijk product. 

De kaarsenhouders die we hieronder voorstellen zijn volledig en uitsluitend gemaakt van pallets en gerecycled hout. Unieke, onmiskenbare ontwerpen, maar ook zeer eenvoudig te maken, ook voor wie niet veel ervaring heeft. 

Advertisement

Er zijn slechts twee eenvoudige stukken hout en twee oude pollepels nodig om deze kaarsenhouder met vintage charme te maken. De lepels zijn verticaal aan het hout bevestigd en dienen als kaarsensteunen.  

Advertisement

Zaag houten latten uit een oude pallet, snijd ze op maat en plaats ze naast elkaar om een DIY wandkaarsenhouder te maken. Voeg gewoon nog een lat toe in een horizontale positie als steun en je bent klaar. 

Gooi oude houten planken niet weg maar recycle ze tot originele wandkaarsenhouders. In dat geval volstaat het een stuk hout als steun te gebruiken en ze rechtop aan de muur te hangen.

Maak een gat in de bovenkant van een houten boomstam en steek er het theelichtje in. Maak andere kaarsenhouders volgens dezelfde procedure en zet ze naast elkaar om een tafeldecoratie te maken of een hoek van het huis te versieren. 

Heb je pallets waarvan je niet weet wat je ermee moet? Gebruik de voorkant, door het verticaal op de vloer te plaatsen, plaats kaarsen of kleine lantaarns op het blad. 

Advertisement

Als je op het strand loopt, kom je vaak stukken hout tegen die door het water zijn bewerkt. Kies er een, boor gaten in het oppervlak en steek er kaarsen in. Het effect is spectaculair.

Ook op het strand gevonden takken lenen zich voor het maken van DIY kaarsenhouders in marinestijl. Neem er minstens 7, leg de eerste 6 naast elkaar door ze met hete lijm samen te voegen en leg het zevende takje horizontaal, zodat de theelichtjes erop kunnen worden geplaatst. 

Advertisement

Een glazen pot en een paar houten takjes, dat is alles wat nodig is om een originele DIY kaarsenhouder te maken, ook ideaal als tafeldecoratie. Kies takjes van ongeveer dezelfde hoogte en dikte en breng ze rondom de pot aan met warme lijm tot de pot helemaal bedekt is. Je hoeft alleen maar de kaars erin te zetten. 

Tenslotte stellen we een eenvoudig project met schors voor. Gebruik het om een glazen pot te bekleden, en lijm het vast met hete lijm. Doe een touwtje rond de pot en de kandelaar is klaar voor gebruik. Het enige wat je nu rest is aan de slag te gaan. 

Advertisement