10 prachtige inspiraties voor een romantische Provençaalse shabby tuin

door Natasja

23 Juli 2022

10 prachtige inspiraties voor een romantische Provençaalse shabby tuin
Advertisement

De stijlvolle en romantische stijl van de villa's, genesteld in het platteland van de Provence, is wereldberoemd. De landschappen zijn er schilderachtig en de sfeer is er werkelijk magisch. Maar het is een sfeer die gemakkelijk kan worden nagemaakt in onze eigen tuinen. Het enige wat nodig is, is een beetje gevoel voor esthetiek en een beetje zorg voor de inrichting, en de juiste hoeveelheid creativiteit.

De typische stijl van Provençaalse tuinen is wat we, precies, shabby Provençaals noemen. Het wordt gekenmerkt door het inrichten van voorwerpen met zachte lijnen en pastelkleuren, vintage of opzettelijk verouderd door technieken als decapé. Het constante en wijdverbreide gebruik van bloemen en lichtjes in alle soorten decoratie maken de sfeer af.

Kijk eens naar de tips hieronder om beter te begrijpen waar we het over hebben.

Smeedijzeren tafels en stoelen, wit geschilderd, zijn een klassieker in deze inrichtingsstijl.

Advertisement

Geëmailleerde tinnen of gegalvaniseerde ijzeren bakken en kommen zijn ook populair in de Provençaalse shabby-stijl. Ze kunnen worden gebruikt als eenvoudige versiering of als zeer originele plantenbakken.

Stoelen, fauteuils, tafeltjes en rieten manden passen perfect bij de Provençaalse tuinmeubelen. Ze zijn meestal wit of in ieder geval lichtgekleurd en dragen bij tot de elegante en romantische toets waarover we het hier hebben.

De lichtdraden die 's avonds de tuin verlichten zijn een ander typisch kenmerk van avonden in de Provence. Door er je buitenruimte mee in te richten, waan je je onmiddellijk in die bucolische sferen.

Ook fundamenteel is het uitgebreide gebruik van bloemen. Het plaatsen van een reeks bloeiende plantjes op een oud trapje dat is aangepast als plantenhouder is een origineel en zeer effectvol idee.

Advertisement

Terwijl een andere declinatie van rieten meubelen, in een elegantere versie, betrekking heeft op het voorstel van een witte salon met banken en een tafel voor ontbijt, thee of brunch.

Het symbool van de Provence is lavendel, een iconische en tot de verbeelding sprekende plant. Het behoeft geen betoog dat de aanwezigheid van veel lavendelplantjes de omgeving onmiddellijk zal doen lijken op de omgeving die we trachten na te bootsen en te reproduceren.

Advertisement

Raamkozijnen en -hekken die in lichte kleuren zijn geschilderd, vooral wit, geven de tuin een extra shabby Provençaals tintje.

Een ander typisch shabby element zijn oude kooien met een verouderde look of wit geschilderd. Of je er nu bloemen en planten in zet of ze gebruikt als kaarsenhouders, ze zien er prachtig uit als ze her en der in de tuin worden hangen.

Advertisement

En tenslotte, het shabby voorwerp bij uitstek, ook een hoogtepunt in Provençaalse tuinen, dat is de lantaarn. Het is het element dat misschien wel het meest bijdraagt tot de sprookjesachtige allure waarnaar wij op zoek zijn. Je kunt het dus in grote hoeveelheden gebruiken: lantaarns heb je nooit genoeg.

Kortom, als je een beetje tijd en zorg aan de tuin besteedt, zoals je hebt gezien, is er maar weinig nodig om hem de elegante en romantische uitstraling te geven waarvan velen dromen. Probeer het eens, je zult versteld staan van het resultaat.

Advertisement