10 gedateerde of onbruikbare voorwerpen die je vaak vergeet weg te gooien

door Natasja

18 Juli 2022

10 gedateerde of onbruikbare voorwerpen die je vaak vergeet weg te gooien
Advertisement

Tenzij je je huis zorgvuldig en systematisch regelmatig doorzoekt, is het heel makkelijk dat je een groot aantal voorwerpen in huis verzamelt die eigenlijk gewoon wachten om te worden weggegooid. Soms zijn het die spullen die in "de lade" worden gestopt, die dienst doet als vergaarbak voor alle voorwerpen die je in huis vindt en niet weet waar je ze moet laten - er is er minstens één in elk huis, zo niet in elke kamer! Andere keren zijn het reclameblaadjes en flyers die je op de planken van een boekenkast propt, zonder eraan te denken ze weg te gooien.

En daar blijft het niet bij: accessoires en voorwerpen die door de tijd onbruikbaar zijn geworden, kleding die je niet meer past, zelfs keukeningrediënten of schoonheidsproducten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken en die dus ook mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Lees hieronder verder en misschien zie je er wel spullen tussen zitten die je weg kunt gooien om orde te scheppen zonder moeilijke opofferingen te doen.

world.openbeautyfacts.org

world.openbeautyfacts.org

Zonnecrèmes van vorig jaar: je moet herinneren wanneer ze werden geopend en berekenen of de houdbaarheidsdatum al is verstreken. Wanneer dit gebeurt, verliezen deze producten hun doeltreffendheid en worden ze nutteloos voor hun hoofddoel. Je zou jezelf kunnen helpen door met een viltstift op de verpakking te schrijven op welke dag je het hebt geopend.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

In elke kamer van het huis is het gemakkelijk om allerlei papieren publicaties te vinden: niet alleen vaktijdschriften, kranten, maar ook reclamefolders, supermarktblaadjes en niet in de laatste plaats de gebruiksaanwijzingen van apparaten die je allang hebt weggegooid. Er is echt geen reden om ze te bewaren, maar aangezien we het over papier hebben, kun je duizend verschillende manieren vinden om het te recyclen of er creatieve versieringen van te maken.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Iets soortgelijks als met gebruiksaanwijzingen gebeurt ook met voedingskabels: je hebt misschien je mobiele telefoon, huishoudelijke apparaat of een ander apparaat weggegooid, maar heb de oude kabels nog in een of andere lade of doos. Hetzelfde geldt voor audio-, video- of ethernetkabels die in de loop der jaren zijn verzameld.

Je moet er dus zeker van zijn dat ze werken of dat er nog een apparaat in huis is waarvoor ze nuttig zijn, en als ze deze tests niet doorstaan, aarzel dan niet om ze weg te doen.

pxhere.com

pxhere.com

Als je een kantoor of een bureau hebt waar je werkt of studeert, vind je ongetwijfeld in een of andere lade of op een plank oude pennen of markeerstiften die niet meer worden gebruikt en niet meer kunnen worden bijgevuld, papiertjes met berichtjes die niet meer nodig zijn, en in het algemeen schrijfbenodigdheden die niet meer bruikbaar of kapot zijn. Schik ze zorgvuldig volgens het materiaal en schep in een handomdraai orde.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Een van de artikelen die vaak moeten worden vervangen in de badkamer zijn de sponzen voor het lichaam: ze vullen zich met dode huidcellen en blijven de hele tijd vochtig. Het is het perfecte recept om heel veel bacteriën te laten groeien, en je gezondheid in gevaar te brengen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Wat kleding betreft, komt het voor dat oude sokken, evenals panty's en dergelijke, ruimte in een lade blijven innemen, zelfs wanneer ze beschadigd zijn (en panty's zijn bijna niet te repareren) of niet bij elkaar passen. In het geval van sokken die niet meer bijelkaar passen zou je kunnen besluiten ze toch te houden voor wanneer je moet sporten of in huis of in de tuin moet werken, of zelfs om ze te gebruiken voor wat creatieve werkjes. Anders moeten ze worden weggegooid.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

Een andere categorie kledingstukken die het niet waard zijn om te bewaren als ze oud zijn, zijn bh's: als ze hun vermogen om de borsten te ondersteunen hebben verloren, zullen ze oncomfortabeler zijn en bovenal zullen ze niet helpen om te voorkomen dat de weefsels verslappen. Als ze daarentegen in goede staat zijn, maar te klein of te groot, of een stijl hebben die je niet meer wilt dragen, denk er dan eens over om ze aan iemand te geven die ze goed kan gebruiken!

Advertisement
commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

Er zijn ingrediënten in de keuken die we geneigd zijn op een plank te vergeten: dit is bijvoorbeeld het geval met kruiden. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum voordat je een specerij gebruikt die lang heeft gelegen. Sommige daarvan, ook al zijn ze niet meer geschikt voor het bereiden van gerechten, zouden kunnen dienen als potpourri of kruidige, geurige zakjes voor lades en kasten!

pxhere

pxhere

Het gebeurt ook dat je uit de diepste hoeken van de koelkast potten met sauzen, dressings of producten op basis van olie of azijn haalt waarvan de houdbaarheidsdatum inmiddels is verstreken. Het is beter om ze op de voorgrond te plaatsen telkens wanneer je de koelkast opruimt, zodat je eraan denkt ze te gebruiken voor het te laat is.

Advertisement
GaindaCentral/Reddit

GaindaCentral/Reddit

Keramische borden, kommen en kopjes zijn gevoelig voor afbrokkelen en barsten: het probleem is niet zozeer esthetisch als wel gezondheidsgerelateerd. Wanneer deze voorwerpen vervolgens nat worden door het afwassen, zullen de afgebrokkelde delen en de barsten de ideale omgeving creëren voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Dat kan je beter vermijden, toch?

Het is de moeite waard om je huis regelmatig te inspecteren op voorwerpen zoals deze, zodat schoonmaken en opruimen gemakkelijk wordt en zonder dat je andere dingen moet opofferen waarvan je zo meer van kunt genieten!

Advertisement