Weet je zeker dat je vaatwasser schoon is? Ontdek hoeveel vuil zich in het filter kan verbergen

door Natasja

15 Juli 2022

Weet je zeker dat je vaatwasser schoon is? Ontdek hoeveel vuil zich in het filter kan verbergen
Advertisement

Wanneer een apparaat zoals een vaatwasser tekenen van kleine storingen vertoont, is de oorzaak hoogstwaarschijnlijk vuil in het filter. Wij beseffen dit niet met het blote oog, althans niet altijd. Het komt namelijk voor dat we zelfs na het afwassen nog stukjes voedsel in het apparaat of op het vaatwerk zelf aantreffen, maar vaak merken we daar niets van. Integendeel, als we de deur openen ziet de hele binnenkamer van de vaatwasser er schoon uit.

Zo wordt een fundamentele onderhoudshandeling over het hoofd gezien, namelijk het verwijderen en reinigen van het filter en de behuizing waarin het zich bevindt. Veel mensen weten dit, maar niet iedereen, en voor sommigen is de ontdekking van de hoeveelheid vuil die in dat verborgen deel van het apparaat schuilt een echte verrassing, zoals in het geval van @madelyncombs1 die haar amusante reactie op TikTok vereeuwigde.

via @madelyncombs1/TikTok

Advertisement
@madelyncombs1/TikTok

@madelyncombs1/TikTok

In de video https://www.tiktok.com/@madelyncombs1/video/6911002389499809030 zien we hoe het meisje de vaatwasser opent en alles ok lijkt, maar wanneer ze de onderste lade uittrekt en het filterdeksel begint te openen, is het een opeenvolging van uitroepen en kreten van walging. Een goede manier om eraan te denken juist dat deel van een machine schoon te maken dat al het vuile werk voor ons doet!

Maar waar is het filter? Het bevindt zich meestal onderin de vaatwasser, bij een van de achterste hoeken of in het midden, net onder de roterende sproeiarmen.

Om het eruit te halen, moet je de onderste lade naar voren schuiven en, indien nodig om gemakkelijk bij het filter zelf te kunnen, het eruit trekken en op de vloer leggen. Het filter is soms een plastic cilinder met zeer smalle gaaswanden en een ronde dop die je gewoon moet draaien (er staan vaak pijlen die de richting aangeven, meestal tegen de wijzers van de klok in) om hem er gemakkelijk uit te kunnen trekken. Rond de cilinder kan zich ook een iets grotere plaat met een plat metalen gaas bevinden: dit is een andere filter die kan worden opgetild en verwijderd, om te worden uitgelijnd met de andere.

Op @madelyncombs1's account staan ook video's waarin ze uitlegt hoe ze de verschillende onderdelen heeft schoongemaakt. Je kunt de eerste hier https://www.tiktok.com/@madelyncombs1/video/6911713642538913029 vinden en de tweede hier https://www.tiktok.com/@madelyncombs1/video/6912502367598529798.

Een gebruikelijke methode is weken in warm water en afwasmiddel, maar je kunt ook baking soda toevoegen. In ernstiger gevallen moet je, nadat je het vuil met de hand uit de verschillende spleten hebt verwijderd, de onderdelen enkele uren laten weken in warm water met een beetje zeep (afwasmiddel of Marseillezeep) en ook een paar eetlepels witte azijn.

Vergeet niet ook de behuizing grondig te controleren, waar het soms nodig is etensresten en vuil te verwijderen. Nadat je alles hebt schoongemaakt en weer in elkaar gezet, draai de sproeiarmen met de hand rond om te controleren of ze niet tegen obstakels aanlopen.

Afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, moet deze reiniging eenmaal per week worden uitgevoerd (voor frequente gebruikers) of om de 15-20 dagen in andere gevallen.

Advertisement