11 creatieve en makkelijke bloemperken om de tuin op te fleuren met kleurrijke ideeën

door Natasja

16 Juli 2022

11 creatieve en makkelijke bloemperken om de tuin op te fleuren met kleurrijke ideeën
Advertisement

Wanneer de tuin of binnenplaats is gereduceerd tot een monotone uitgestrektheid van gazon of een enkel verhard oppervlak zonder enige onderbreking, kan het een beetje leeg en saai lijken. Soms echter kun je, zelfs als er bomen staan, besluiten om wat extra versieringen toe te voegen die de buitenruimte wat levendigheid en kleur geven.

Het zijn bloembedden die, net als modeaccessoires in een outfit of schilderijen aan een muur, beweging en personalisering geven aan tuinen. Ze kunnen rond bomen of in het midden van de vlakte worden aangelegd, en vlak of verhoogd zijn: het hangt allemaal van smaak af, en hier zijn een paar ideeën om je te inspireren.

Advertisement

Het eenvoudigste en doeltreffendste is de stam van een boom te omringen met een cirkel van stenen (of bakstenen) en het aldus afgebakende gebied te vullen met bloemen en planten van je keuze.

Advertisement

Over het algemeen kiest men voor (vaak seizoensgebonden) planten die compact groeien, niet erg hoog worden en alleen kleurvlekken vormen. Maar ook kleine struiken die hoger worden kunnen een prachtig uitzicht creëren.

Een bankje en enkele planten, zelfs in potten, creëren een zeer aangename ruimte voor ontspanning aan de voet van de boom.

Heb je veel potten met kleine plantjes, misschien een 'nursery' met allemaal stekjes? Plaats ze in de schaduw van een boom, dicht bij elkaar en eventueel op een houten platform. Ze zullen met zwier versieren tot je ze elders moet onderbrengen.

Niet alleen planten: de grond bedekken met kiezelstenen en zo gronddecoraties maken is ook een idee om te overwegen.

Advertisement

Of combineer beide eventueel: het bloembed ontworpen met stenen (de witte zien er geweldig uit!) en ook enkele planten die afsteken tegen die monochrome achtergrond.

Om de eentonigheid van het gazon te doorbreken, ook als je geen bomen of struiken waar je bloembedden omheen kunt plaatsen, kun je een rotstuin aanleggen: deze is droogtevriendelijk en voegt een onverwacht accent toe.

Advertisement

Als je dan de foto's van 's werelds beroemdste bloemenshows en wedstrijden doorzoekt (de Chelsea Flower Show is een van de bekendste), vind je ongelooflijke inspiraties. Bloemen gebruiken om vormen in verschillende kleuren te "schilderen" is er een van!

Om bloemperken af te bakenen, of dat nu in het gazon is of op een verhard terrein, kun je vele voorwerpen gebruiken, waaronder tegels!

Advertisement

En je kunt zelfs verhoogde bedden maken met tegels!

Heel veel kleurige lagen: het lijkt meer een bloementaart dan een verhoogd bloembed!

Advertisement