Trucs om te vermijden dat de was verkleurd wanneer je het buiten ophangt

door Natasja

15 Juli 2022

Trucs om te vermijden dat de was verkleurd wanneer je het buiten ophangt
Advertisement

Wanneer je de mogelijkheid hebt om de was in de zon of sowieso in de open lucht op te hangen, moet je daaraan de voorkeur geven: het is de natuurlijke methode die onaangename geuren verwijdert en ook schimmelvorming voorkomt. Het kost tijd en ruimte, maar als het mooi weer is en de temperaturen hoog, zijn een balkon, een hoekje in de tuin of zelfs bij een raam op het zuiden in huis ideale plaatsen om de was te laten drogen aan de lucht.

Het probleem zou echter kunnen zijn dat de directe zonnestralen de verschillende stoffen uiteindelijk doen verkleuren: als het erg warm is en de stralen "sterker" zijn, hebben ze in feite dat effect op de stoffen, en ze worden ook harder als we de was te lang aan het wasrek of aan de lijn laten hangen. Daarom is het beter een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de onderstaande.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Vergeet niet de donkere kledingstukken eerder eraf te halen dan de andere: deze vervagen het meest zichtbaar en bij hoge temperaturen duurt het maar heel kort voor ze voldoende droog zijn.
  • Als de plaats waar je de was hangt echt blootgesteld is aan direct zonlicht, vermijd dan het ophangen van de meer delicate stoffen: linnen en zijde, bijvoorbeeld, verkleuren gemakkelijker. Je kan beter katoen, wol (plat gelegd, en in ieder geval niet te lang) of gemengde wol laten hangen. Bepaalde stoffen die polyester, acryl en nylon bevatten, zijn ook beter bestand tegen verkleuren.
  • Als je binnen de was ophangt en de zon echt sterk door het raam filtert, sluit dan de gordijnen (misschien als je heel dunne, bijna doorzichtige gordijnen hebt, die de stralen net genoeg filteren). Dit kan een handige optie zijn om de ramen open te houden zonder te veel licht binnen te laten. Anders zou je folie op de ramen kunnen gebruiken, van het soort dat beschermt tegen UV-stralen.
  • Als je een wasrek gebruikt en geen lijn, kun je ook heel dunne katoenen doek (of een andere stof) klaarhouden, zoals ook een oude pareo. Leg het plat op de kleren die worden opgehangen, eventueel vastgemaakt aan het wasrek met wasknijpers, en het zal voldoende bescherming bieden tegen de zonnestralen zonder vocht vast te houden op de stoffen. Het is ook handig als bescherming tegen stof en pollen!
Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Tenslotte, als je gewend bent de was op de lijn te hangen, kun je de lichte kledingstukken gebruiken als bescherming voor de donkere: leg eerst de donkere op de lijn, en leg de lichte er bovenop. Als het erg warm is, droogt een dubbele laag stof toch snel. Anders, vooral als de lijn vast in de tuin of op het balkon is gehangen, weet je altijd uit welke richting de zon komt, zodat je de lichte kledingstukken langer aan de zonzijde kunt leggen en de donkere aan de andere. Of gebruik de lichte op de eerste lijn, en de donkere op de lijn ernaast, en de laatste worden afgeschermd door de eerste!

Zo voorkom je onaangename verrassingen wanneer je de kleren van de wasrek haalt!

Advertisement