Echt of nep? Enkele nuttige tips om imitaties van 4 bekende merken te herkennen

door Natasja

13 Juli 2022

Echt of nep? Enkele nuttige tips om imitaties van 4 bekende merken te herkennen
Advertisement

Er zijn merken die wereldberoemd zijn, geliefd worden om een reeks kledingstukken en accessoires die werkelijk overal in de smaak vallen, en statussymbolen worden die herkenbaar zijn in alle uithoeken van de wereld. Jassen, poloshirts, schoenen en nog veel meer: soms is het het logo van een bepaald merk dat ze supergeliefd maakt.

Aan de oorsprong van een dergelijke bekendheid, vooral als de bekendheid al een lange tijd voortduurt, staat altijd een bedrijf dat garant staat (of stond) voor producten van een bepaalde kwaliteit, en dergelijke machtige namen op de markt verleiden velen, zowel de kopers als degenen die er winst op willen maken. Dus duiken er overal imitaties op. Hoe herken je een echt kledingstuk van een vervalsing? Voor bepaalde merken zijn er nuttige tips, die we hieronder laten zien.

Advertisement

Poloshirt Ralph Lauren

Poloshirt Ralph Lauren

Voice of People Today/YouTube

Een van de bekendste merken op het gebied van poloshirts, d.w.z. t-shirts met een kraag die aan een overhemdkraag doet denken en met twee of meer knopen wordt vastgemaakt, is ongetwijfeld het Amerikaanse Ralph Lauren, dat dan ook veel wordt geïmiteerd.

Van de verschillende te controleren herkenningstekens is er in de eerste plaats het logo dat op de voorkant is geborduurd, gewoonlijk op borsthoogte. Op de echte modellen is dat logo zeer gedetailleerd geborduurd, zodat een evenredig beeld ontstaat dat zelfs clair-obscur lijkt te hebben: men kan de teugels op de borst van het paard zien en alle vormen van het dier en de polospeler onderscheiden. 

Voor de echte kledingstukken worden alleen parelmoeren knopen gebruikt, vastgenaaid met gekruiste steken.

Advertisement

The North Face

The North Face

Voice of People Today/YouTube

Op het gebied van sportkleding, met name winterjassen, is het Amerikaanse bedrijf The North Face een van de leiders. Namaakjassen zijn gemakkelijk te herkennen wanneer het logo, hoewel proportioneel, alleen is gedrukt en niet geborduurd, zoals op de foto. In andere gevallen moet men naar het geheel kijken: de letters en het ontwerp moeten volkomen los van elkaar staan, alle van regelmatige en gelijke grootte zijn (niet de een dikker of smaller dan de ander, bijvoorbeeld) en er mogen geen draden zijn die de ene letter met de andere lijken te verbinden.

Ook de labels aan de binnenkant (bij de nek) van namaakkleding zijn vaak approximatief en te groot, of dragen verkeerde maataanduidingen (vaak XL of nog groter). In het geval van kledingstukken waarop het logo vrijwel identiek als het origineel is genaaid, kan deze video https://www.youtube.com/watch?v=JShc5BPu83A helpen.

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger

HolloWmanVid/YouTube

Vrijetijdskleding die de hele wereld rondgaat: Tommy Hilfiger heeft betaalbaardere prijzen in de VS en verkoopt op andere markten producten met een hogere waarde. Het merk is in iedergeval zeer populair en wordt veel geïmiteerd. Waar moet je op letten?

Allereerst de stiksels: die moeten altijd precies en recht zijn, niet opzichtig. Geen draden die uitsteken of steken die verkeerd zijn gedaan. Verder het logo, dat blauw is in de bovenste en onderste band en wit en rood in het midden.

Let ook op de labels aan de binnenkant, bij de nek: het originele label is gemaakt van een zachte stof, die aangenaam aanvoelt en geen scherpe randen heeft die na het dragen hinderlijk kunnen zijn. En in elk geval waarin de afbeeldingen van de logo's niet scherp en in de juiste verhouding lijken, bestaat het vermoeden dat het om imitaties gaat.

Nike Air Force 1

Nike Air Force 1

fake cip/YouTube

Tot de populairste schoenen ter wereld behoren enkele modellen van Nike, zoals de Air Force 1. Al uit de verpakking kan men veel afleiden, maar ook in dit geval zijn het de details die het verschil zullen uitmaken.

De naden van de hiel, bijvoorbeeld, moeten symmetrisch zijn en mogen geen overtollige flappen vertonen, noch mogen zij krom of slordig zijn. De verhoogde rubberen elementen op het onderste deel van de hiel zullen dus net zo symmetrisch en precies zijn als bij echte schoenen.

De metalen plaatjes op de voorzijde zijn satijnachtig afgewerkt bij het origineel, en dragen het AF1-merkteken perfect leesbaar en nauwkeurig. Verder zijn de inlegzolen bij imitaties vaak van goedkope synthetische materialen gemaakt. Je moet op het etiket van de schoen ook informatie kunnen lezen over het fabrieksnummer, het land van oorsprong en de schoenmaat, en deze gegevens moeten overal met elkaar overeenstemmen.

Als je een beetje oplet kun je voorkomen dat je een namaakartikel koopt!

Advertisement