Bovengrondse metalen zwembaden: 10 betaalbare en trendy inrichtingsoplossingen voor je tuin

door Natasja

09 Juli 2022

Bovengrondse metalen zwembaden: 10 betaalbare en trendy inrichtingsoplossingen voor je tuin
Advertisement

Een zwembad in de tuin (of, als er ruimte is, ook op grote balkons of terrassen) is een luxe, maar ook een gelegenheid voor plezier en ontspanning, alleen of in gezelschap. Hoe mooier en beter gemaakt, hoe meer het een waardevol buiteninrichtingselement zal zijn, maar dat wil niet zeggen dat je ook met minder geld niet een paradijselijk hoekje in huis kunt creëren.

In vergelijking met dure gemetselde zwembaden, of ook sommige niet zo goedkope bovengrondse zwembaden, is er een optie die min of meer trendy is geworden sinds 2017: stock tank pools, dat wil zeggen bovengrondse zwembaden gemaakt van ronde metalen watervoorraadtanken, van het soort dat ook wordt gebruikt als waterbakken voor grazende kuddes (voorraadtanks). Ze zijn steviger dan rubber omdat er geen gevaar is dat ze doorboord worden, en ze kunnen op vele manieren in de tuin worden ingevoegd, ook door het metaal van de buitenwanden te bedekken met hout of steen. Kijk op hoeveel manieren je ze in je tuin kunt integreren.

Advertisement

In een artikel in New York Magazine (https://nymag.com/strategist/article/what-are-stock-tank-pools-and-how-do-i-make-one.html) over deze nieuwe mode werden ze "hillbilly pools" genoemd: "hillbilly" is een term die (enigszins denigrerend) wordt gebruikt om te verwijzen naar mensen die wonen in landelijke en bergachtige gebieden in bepaalde delen van de Verenigde Staten.

Aanvankelijk leek het misschien wat 'cru' (zo zouden we 'hillbilly' kunnen vertalen) om voorraadtanken gewoon aan de achterkant van het huis te plaatsen en als zwembad te gebruiken, maar al gauw kwamen er duizend ideeën om ze op smaakvolle wijze in de buiteninrichting te integreren.

Advertisement

Sommige mensen schilderen de buitenkant om de felle metaalkleur niet te laten zien, wat niet iedereen mooi vindt.

Maar ook de keuze van de plek om ze te plaatsen is belangrijk: de beste oplossing is te denken aan een ontspanningsruimte die ze omsluit en zich rondom het zwembad ontwikkelt. Ze kunnen op het gazon worden geplaatst, op grind, geplaveide oppervlakken of zelfs bedekt met stenen. Het belangrijkste is dan om af te werken met borders en eventueel te zorgen voor traptreden of een verhoogde houten vloer (de Americaanse deck).

Als verf niet de oplossing is die je voorkeur geniet, kun je overwegen de buitenkant met hout te bekleden. Ze zullen mooi en rustiek zijn, ook midden in het zand!

Advertisement

Een gazebo op een platform, met een groen gazon eromheen: het is een project dat je helemaal kunt personaliseren.

En waarom zou je de houten trap niet rond de buitenkant van het zwembad laten lopen, eindigend op een platform dat gelijk ligt met de rand van het zwembad zelf: dan lijkt het net een wenteltrap.

Advertisement

Er zijn ook mensen die whirlpool- of waterverwarmingssystemen installeren, zodat je ook bij koud weer van deze zwembaden kunt genieten als van hot tubs in de open lucht.

Er zijn ook duizend ideeën om de ontspanningsruimte rond het zwembad in te richten met pallets.

Advertisement

En vergeet nooit de schoonheid en koelte die planten aan je hoekje van het paradijs zullen brengen!

Zou je zwembaden van metalen voorraadtank in je tuin willen installeren?

Advertisement