Praktische reisgids: 7 basisstappen voor een comfortabele en ontspannen vakantie

door Natasja

14 Juli 2022

Praktische reisgids: 7 basisstappen voor een comfortabele en ontspannen vakantie
Advertisement

Zelfs wie heel veel reist zal vaak te maken hebben gehad met kleine maar onaangename tegenslagen en onvoorziene gebeurtenissen van praktische aard die de vredigheid van een vakantie kunnen verstoren. Vooral als je in een hotel verblijft, is er altijd wel dat ene detail dat je het leven moeilijk maakt of dat ene ding dat je thuis bent vergeten.

Met een paar goede tips is het echter mogelijk om te proberen je reis zo goed mogelijk te organiseren en ongemak en problemen zoveel mogelijk te beperken. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, met de zekerheid dat ze vooral van pas zullen komen voor degene die een welverdiende vakantie aan het plannen is.

Advertisement

Inpakken is de eerste stap voor een comfortabele reis. De belangrijkste tip is altijd om kleding mee te nemen die geschikt is voor de plaats en het klimaat waar je naartoe reist en in een aantal dat in verhouding staat tot het aantal dagen dat je er zult zijn. Hier is de tip om outfits al thuis te combineren, zodat je voor elke dag of gelegenheid een andere outfit hebt. Ruimtebesparende trucs zijn daarentegen je kleren op te rollen om ze in je koffer te stoppen en je schoenen elk in een plastic zak op te bergen, op een plaats waar er vrije ruimtes zijn.

Advertisement

Het tweede belangrijke element is de kamer waar je gaat verblijven. Of het nu een B&B kamer is of een ultra-luxe hotel, er zal altijd wel een detail zijn dat niet aan je wensen voldoet. Daarom is het goed te letten op de lichtinval door de ramen, het lawaai buiten, de temperatuur, eventuele onaangename geuren en, als je kinderen hebt, de stopcontacten.

Voor elk van deze details, indien problematisch, is er een oplossing:

  • De ramen van sommige hotels laten geen volledige duisternis toe bij het eerste licht en dit kan, voor sommigen, een probleem zijn. Net zo problematisch kan lawaai van buitenaf zijn, als de accommodatie bijvoorbeeld midden in een stad ligt. Een voor de hand liggende oplossing is altijd oordopjes en een stoffen masker voor de ogen (dat gemakkelijk kan worden vervangen door een sjaal) mee te nemen. En als je het masker vergeet, kun je altijd een kleerhanger met klemmen gebruiken om de gordijnen goed gesloten te houden.
  • De temperatuur kan te hoog zijn door de verwarming of te laag door airconditioners. Het is altijd een goede gewoonte om meteen bij aankomst te controleren of je het zelf kunt veranderen of, in het geval van centrale airconditioning of verwarming, of je het personeel erom moet vragen.
  • Onaangename geuren kunnen worden verholpen door kleine geurverspreiders of autoparfum mee te nemen.
  • Stopcontacten op kinderhoogte kunnen, om gevaar te voorkomen, worden afgedekt met plakband en pleisters, waarvan het altijd een goed idee is om ze bij je te hebben.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons


De badkamer is een andere zeer belangrijke factor om te overwegen. Een truc om te begrijpen of er echt aan hygiëne is gedaan, kan zijn na te gaan dat er geen schoonmaakgerei zoals dweilen, toiletborstels of plunjers aanwezig is. Schoonmaak en onderhoud vallen onder de verantwoordelijkheid van het personeel, en de aanwezigheid van deze voorwerpen wijst op een gebrek aan zorg en hygiëne in de ruimten. Handdoeken en artikelen voor persoonlijke hygiëne zijn meestal wel aanwezig, maar niet altijd aangepast aan iemands gewoonten.

Het advies is om altijd het volgende bij je te hebben, voor het geval dat:

  • Multifunctionele ontsmettingsdoekjes.
  • Een opvouwbare reisbadjas.
  • Een zakformaat fles douche & shampoo.

Pixnio

Pixnio

Om eventuele problemen met de televisie en WiFi te vermijden die onvermijdelijk kunnen ontstaan, is het een goed idee om een goed boek in te pakken, een paar tijdschriften of een ander soort ontspannend tijdverdrijf waarvan je ook kan genieten bij een drankje, kruidenthee of een lekker kopje koffie.

Amazon

Amazon

Een kleine reisföhn meenemen kan twee problemen oplossen: het gebrek aan een föhn en het gebrek aan een strijkijzer. Weinig mensen weten namelijk dat je met een flinke straal hete lucht veel kleding minder kreukelig kunt maken.

Advertisement
Pixbay

Pixbay

Een misschien welbekende maar helemaal niet voor de hand liggende tip is de tijd van het ontbijt te kennen om het niet te missen. Hotelontbijten staan er meestal om bekend dat ze gevarieerd en erg lekker zijn. En de dag beginnen met een goed ontbijt is een eerste ingrediënt voor een aangename en ontspannende dag.

Pixabay

Pixabay

De laatste maar zeker niet de minste goede tip is om een goede reisroute voor te bereiden die je tijd en energie bespaart en je in staat stelt te doen wat je van plan was te doen. Je moet je altijd informeren over de te bezoeken plaatsen, de afstanden en de beschikbare plaatselijke vervoermiddelen indien je niet over een auto beschikt. Je vakantie zal hierdoor zeker beter verlopen.

De genoemde tips zouden voldoende moeten zijn voor een ontspannende vakantie. Je kunt de tips kiezen die het best bij je behoeften passen en ze je eigen maken.

Goede reis!

Advertisement