12 spectaculaire houten hanglampen voor inspiratie

door Natasja

11 Juli 2022

12 spectaculaire houten hanglampen voor inspiratie
Advertisement

De hanglamp is een van de belangrijkste stukken van het interieur. Het is een voorwerp dat op zichzelf in staat is de kamer stijl, persoonlijkheid en soms zelfs een magische sfeer te geven. En onder de verschillende materialen waaruit een lamp kan worden vervaardigd, is hout. Dat, onverwacht, een handig hulpmiddel kan worden bij het ontwerpen of zelf maken van hanglampen in alle soorten, stijlen en vormen.

Van rustiek tot minimaal en van vintage tot modern, er is geen grens aan de verscheidenheid aan creatieve ideeën. Er is juist keuze genoeg. Voor het grootste deel is het maken van deze hanglampen eenvoudig en goedkoop, omdat je ook recycling kunt toepassen. En een ander voordeel is dat hout vaak een milieuvriendelijke keuze is. Door zorgvuldig gebruik te maken van gerecycled of herbebost hout of zoveel mogelijk het ruwe materiaal, zonder al te veel behandeling te gebruiken, kunnen wonderen worden gecreëerd met een lage impact op het milieu.

Maar kijk eerst eens naar de spectaculaire voorbeelden die we hieronder voor je hebben verzameld. Waarschijnlijk wil je gelijk een nieuwe plafondlamp.

Advertisement

Het eenvoudigste idee, maar toch met groot effect, is een horizontaal opgehangen boomstam waaraan gloeilampen kunnen worden gehangen. Een eenvoudige en gemakkelijk na te maken idee, perfect misschien boven een keukentafel, ook deze gemaakt van hout.

Advertisement

Voor een meer lichtgevend en theatraal effect zijn een houten wagenwiel, glazen potten, gloeilampen en andere gefacetteerde glazen details alles wat nodig is om schittering en licht te geven.

Een omgekeerde boom die aan het plafond hangt en waaraan veel lichtjes zijn bevestigd, is ongetwijfeld de mooiste keuze van allemaal, maar ook de moeilijkste om uit te voeren. Je kan echter denken aan een kleiner exemplaar door takken te gebruiken in plaats van de hele boom.

De takken kunnen niet alleen worden gebruikt door ze loodrecht naar beneden te laten hangen, maar ook door ze als een afbeelding op het plafond te bevestigen. Het effect zal heel bijzonder zijn.

Aan een houten balk of een boomstam kun je, naast eenvoudige gloeilampen die naar beneden hangen, werkelijk van alles toevoegen. Een alternatief voor gewone lampjes zijn glazen potten. We hebben al gezien dat ze aan het wagenwiel zijn bevestigd als een meer "chique" exemplaar en ze zijn een uitstekend idee voor creatief hergebruik.

Advertisement

Of, voor een meer rustieke stijl kunnen oude metalen voorwerpen worden toegevoegd. Of het nu kommen, deksels of iets anders zijn, is niet van belang. Creativiteit is het enige wat telt.

En voor een oplossing die het rustieke met het moderne combineert, kunnen spotjes aan een houten balk worden bevestigd.

Advertisement

Door de potten door flessen te vervangen, wordt de stijl nog origineler.

En als je echt wilt overdrijven met excentriciteit, vooral als je geen huiselijke omgeving maar bijvoorbeeld een bar inricht, gebruik gewoon iconische flessen van bekende merken. Die van Jack Daniel's zijn meestal het populairst.

Advertisement

Ook het invoegen van spots in een lichtbundel die rechtstreeks is verkregen door een strook boomstam te snijden en er touwdetails aan toe te voegen, zal een contrast creëren dat zeer mooi is om te zien.

Voor een meer minimalistische stijl zou een eenvoudige uitgeholde boomstam met een neonlampje erin echter een goed idee kunnen zijn.

Advertisement

En tenslotte, ook hier met zeer minimalistische en moderne lijnen, zijn enkele spots die rechtstreeks zijn gemaakt door het hout in speciale geometrische vormen te snijden en het lampje erin te plaatsen. 

Dit zijn slechts enkele van de ongelooflijke en spectaculaire ideeën die mogelijk zijn als het gaat om het maken van houten hanglampen. Veel kan worden overgelaten aan de vormen die in de natuur worden aangetroffen en de gerecyclede voorwerpen die ons ter beschikking staan. En creativiteit kan daarbij nog veel meer doen. Laat je dus verrassen en inspireren, maar herinterpreteer vrij: de resultaten zullen geweldig zijn.

Advertisement