Handige trucs voor het schoonmaken en desinfecteren van de hele slaapkamer

door Natasja

11 December 2022

Handige trucs voor het schoonmaken en desinfecteren van de hele slaapkamer
Advertisement

We weten allemaal dat matrassen en kussens waar we elke nacht op slapen broedplaatsen zijn voor huisstofmijt en bacteriën, maar dat zijn niet de enige oppervlakken in de slaapkamer waar deze vijanden van de hygiëne op de loer kunnen liggen. Een vrij grondige routinereiniging houdt de ernstigste problemen op afstand, maar er komt altijd een moment om dieper in te grijpen. En misschien moet deze diepe reiniging nog vaker worden uitgevoerd wanneer er sprake is van ademhalingsproblemen, of in al die gevallen waarbij je bij het ontwaken vaak merkt dat je rode of droge ogen hebt, of een geïrriteerde keel.

Dat kunnen namelijk tekenen zijn van de proliferatie van potentieel schadelijke micro-organismen. Hoe desinfecteer je je kamer? Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Verschoon lakens en dekens vaak: het gemiddelde is één keer per week, maar als je toevallig hevig hebt gezweet kun je de lakens ook een paar dagen eerder verschonen.
  • Maak dan elke dag het bed op en schud de lakens en kussens op. Houd de dekens, indien mogelijk, op dagen met mooi weer in de zon om schimmel en andere problemen te voorkomen.
  • Lucht de slaapkamer elke dag een half uur, of minstens 5 minuten terwijl je 's morgens het bed opmaakt.
  • Stofzuig bij het schoonmaken van de kamer altijd het bed (met het gekozen opzetstuk goed schoongemaakt) en stofzuig bij het verschonen van de lakens ook de matras.
  • Vooral voor de matras kun je baking soda en essentiële olie van eucalyptus of tea tree gebruiken: voeg 4 of 5 druppels essentiële olie toe aan een kommetje baking soda, meng het goed en strooi het op de matras. Laat het inwerken terwijl je de andere schoonmaakwerkzaamheden uitvoert, en stofzuig dan alles.

 

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

  • Vergeet de gordijnen niet: ze vullen zich met al het vuil van buiten het huis, naast het stof dat de binnenoppervlakken al bereikt, en telkens als ze worden bewogen of door de wind worden geschud, laten ze dat vuil ook in de kamer los. Stofzuig ze dus ook daar vaak, bereid misschien wat deodorant met alcohol, water en teatree essentiële olie, en vergeet in ieder geval niet ze regelmatig te wassen. Hetzelfde geldt voor jaloezieën en muggennetten.
  • Ramen moeten om dezelfde redenen ook grondig worden gereinigd.
  • Vloerbedekking: als deze is gemaakt van een materiaal dat niet wordt aangetast door bleekwater (goed verdund in water), gebruik dat dan, anders moet je methoden toepassen die geschikt zijn voor het soort vloerbedekking. Je kunt bijvoorbeeld DIY producten op basis van azijn of waterstofperoxide gebruiken.
  • Het is duidelijk dat er veel moet worden afgestoft, waarbij altijd boven in de kamer wordt begonnen en het stof dat zich onderaan ophoopt geleidelijk wordt verzameld.
  • Handgrepen en lichtschakelaars zijn andere oppervlakken die vaak worden vergeten, maar die het meest gedesinfecteerd moeten worden.

Het kost zeker veel tijd, maar als je eenmaal een routine hebt vastgesteld die je moet volgen, kun je de klus zonder al te veel moeite klaren.

Advertisement