In een uur schoonmaken: het is misschien eenvoudiger dan je denkt

door Natasja

08 December 2022

In een uur schoonmaken: het is misschien eenvoudiger dan je denkt
Advertisement

Idealiter heeft ieder van ons elke dag en elke week tijd om het huis schoon te maken, zodat het altijd onberispelijk is. In werkelijkheid is dit echter vaak niet het geval. Dagelijkse verplichtingen staan in de weg en misschien moeten we ze in het weekend doen. Maar wat doe je als je onverwacht iemand op bezoek krijgt en weinig tijd hebt om het hele huis te doen?

Je moet efficiënt schoonmaken, zonder energie te verspillen aan nutteloze activiteiten en de kortst mogelijke tijd optimaal benutten. Het kan slechts een uur duren om de orde en netheid in huis te herstellen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Auteur Shifrah Combiths schrijft https://www.apartmenttherapy.com/authors/shifrah-combiths over de levensreddende methode die haar helpt om zelfs noodsituaties onder controle te houden, zoals een geïmproviseerd diner of theekransje met gasten aan wie het huis niet in zijn slechtste staat kan worden getoond. Hier is wat haar methode inhoudt, uitgelegd voor het portaal van Apartment Therapy:

  • Iedereen het huis uit voor zolang als nodig is: alleen degene die het huis schoonmaakt moet blijven, dus het is een goed moment om de hond uit te laten, boodschappen te doen of wat dan ook waardoor het huis echt vrij is. Of misschien de anderen verbannen naar kamers die toch niet worden schoongemaakt... maar waar ze moeten blijven tot de schoonmaak klaar is!
  • Maak niet alles schoon: er zijn kamers die bepaalde gasten waarschijnlijk niet zullen betreden, evenals oppervlakken van een kamer die niet zullen opvallen, ook al zijn ze niet helemaal brandschoon. Slaapkamers, berghokken, kantoren aan huis... Alles wat geen "representatieve" ruimte is om gasten te ontvangen die op het punt staan te arriveren, kan worden uitgesteld tot de dag van de echte schoonmaak.

Advertisement
Pexels

Pexels

  • Shifrah Combiths stelt ook voor om altijd in dezelfde volgorde schoon te maken: begin elke keer in dezelfde kamer, en volg ook dezelfde volgorde wat betreft de oppervlakken die daarbinnen moeten worden schoongemaakt. Dit zou het makkelijker maken om het snel te doen, gezien de gewoonte. Je verliest zelfs geen tijd met het verwisselen van schoonmaakmiddelen en -hulpmiddelen.
  • In de eerste plaats moet je orde scheppen, en er is geen betere manier dan je te ontdoen van alles wat je niet onmiddellijk kunt opbergen: pak een wasmand (je kunt ze zelfs met wielen uitrusten, voor deze gelegenheden!) of een grote container (eventueel ook een kartonnen doos) en verzamel alle kleren of voorwerpen waarvoor je geen tijd hebt om in hun respectieve plekken op te bergen. Je stopt ze in een van die kamers waar niemand binnenkomt, en op een ander moment ruim je ze op.
  • Onderschat ook niet de indruk van netheid die de eenvoudige handeling van het rechtzetten van voorwerpen op tafels, planken, boekenkasten, enz. kan geven: ze netjes plaatsen, al is het maar door ze wat te verplaatsen en te draaien, doet wonderen - en misschien merkt men de stoflaag niet op.
  • Probeer het meeste stof te verwijderen van de meest direct zichtbare oppervlakken in de ruimten waar je gasten ontvangt.
  • Concentreer je niet alleen op de woonkamer of de zitkamer, maar ook op de badkamer en ook een beetje op de keuken, die zeker door gasten zullen worden bezocht.

Door ruimtes en taken tot het strikt noodzakelijke te beperken, kan het echt maar een uur duren, en met wat achtergrondmuziek lijkt de tijd sneller te gaan.

Advertisement