Vieze wasmachinetrommel? Maak hem weer als nieuw met deze eenvoudige natuurlijke methoden

door Natasja

15 Juli 2022

Vieze wasmachinetrommel? Maak hem weer als nieuw met deze eenvoudige natuurlijke methoden
Advertisement

Zoals alle huishoudelijke apparaten heeft de wasmachine, om goed te functioneren en een onberispelijke was te garanderen, regelmatig onderhoud en reiniging nodig om schimmelvorming, opeenhoping van vuil en hinderlijke kalkaanslag te voorkomen. Van de pakkingen tot het deurtje, van het filter tot de trommel: elk onderdeel moet goed worden schoongemaakt, meer of minder vaak, afhankelijk van het gebruik.

Gelukkig komen natuurlijke methoden ons te hulp, beslist goedkoper dan andere producten, maar niet minder doeltreffend. Eerst en vooral witte azijn, een geduchte bondgenoot in de huishoudelijke reiniging, gevolgd door grof zout en citroenzuur. Door ze minstens één keer per maand in de juiste doses en combinaties te gebruiken, zul je zien dat de trommel weer zo goed als nieuw wordt.

Advertisement

Appel- of witte wijnazijn

Appel- of witte wijnazijn

Creativo

De belangrijkste bondgenoot voor het schoonmaken van de trommel is ongetwijfeld azijn, en je kunt zowel appel- als witte wijnazijn gebruiken. Hoe nu verder? Eenmaal per maand giet een glas azijn in het wasmachinelade of rechtstreeks in de trommel en start een lege cyclus op 90°-95° graden. Azijn is geweldig voor het verwijderen van onaangename geuren en van kalkaanslag.

Advertisement

Grof zout

Grof zout

Pixabay

Heb je grof zout in huis? Wij raden je aan er een kilo van in de trommel te gieten en een lege was te beginnen. Azijn vereist hoge temperaturen, maar dat geldt niet voor zout. Dus hou het onder 90°.

Citroenzuur

Citroenzuur

rawpixel.com

Een andere bondgenoot van de wasmachine is citroenzuur, dat je kant-en-klaar in poedervorm kunt kopen. Hoe gebruik je het om de trommel schoon te maken? Begin een lege was door een mengsel van water en citroenzuur in het wasverzachterbakje te gieten. Eén schepje is genoeg. Dit middel is ook zeer nuttig tegen kalkaanslag: meng het in dit geval niet met water, maar giet 2 eetlepels poeder rechtstreeks in de trommel, terwijl je een korte cyclus start.

Essentiële olie

Essentiële olie

Pixabay

Wanneer je een lege wascyclus doet door azijn in het wasmiddelbakje te gieten, kun je een paar druppels van je favoriete essentiële olie toevoegen om de trommel lekker te laten ruiken. Lavendel, citroen, kaneel, munt, jeneverbes, je hebt echt een ruime keuze. Waar wacht je nog op? Probeer deze natuurlijke, eenvoudige, goedkope en effectieve methoden gelijk.

Advertisement