10 onweerstaanbare knutselwerken om van oude koekjesblikken te maken

door Natasja

04 Juli 2022

10 onweerstaanbare knutselwerken om van oude koekjesblikken te maken
Advertisement

Koekjesblikken zijn een tijdloze klassieker: misschien weet je niet meer wie die doos heeft gekocht, misschien zijn ze een echt oud erfgoed, maar meestal gooien we ze niet weg. Vaak worden ze houders, vooral voor wie van naaien houdt: ze zijn namelijk perfect om garen, knopen en al het andere wat je nodig hebt bij de hand te houden voor een snelle reparatie met naald en draad.

Maar ze zouden ook op veel creatievere manieren kunnen worden gerecycleerd, hetzij als nettere of mooier uitziende houders, hetzij als echte inrichtingsaccessoires. Hieronder staan een paar ideeën die je kan gebruiken.

Advertisement

In plaats van de voorwerpen los in de doos te bewaren, is het beter ze netjes te organiseren met behulp van op maat gemaakte verdelers: je kunt ze gemakkelijk van karton maken en de naaidoos wordt ook veel praktischer.

Advertisement

Erg leuk zijn de houders met meerdere lagen, perfect voor het recyclen van dozen van verschillende afmetingen: ze zullen handig zijn in elke kamer, van de keuken tot de badkamer tot het hoekje waar je je creatieve werkjes doet.

Ze zijn er in verschillende vormen en maten, afhankelijk van de hoogte van het stokje dat ze verbindt, en zijn ook schattig als de doosjes hun oorspronkelijke decoraties behouden, vooral de vintage exemplaren. Maar ze kunnen altijd overgeschilderd of versierd worden met decoupage.

Deze modellen, die doen denken aan taartplateaus, kunnen mooie plantenhouders worden, perfect voor nog kleine potten en vooral voor die soorten met hangend gebladerte.

Een beetje goudverf en het ronde koekblik is een prachtige schaal voor vetplantjes geworden. Wanneer je voor planten houders zonder drainagegaten gebruikt, moet je altijd goed opletten met water geven.

Advertisement

Er zijn genoeg ideeën om ronde blikken aan de muur te hangen en er zeer originele muurplantenbakken van te maken. Geheel in één kleur geverfd, worden ze een modern en elegant inrichtingselement... En dan te bedenken dat het allemaal het resultaat is van recycling!

Waarom recycle je ze niet als gekleurde lijsten om de muur te versieren? Ze kunnen voorwerpen herbergen of een muur opfleuren: je kunt de onderkant bedekken met gekleurd papier of stof of zelfs met foto's.

Advertisement

Sommige mensen hebben zelfs bedacht om er lampenkappen voor tafellampen van te maken...

...Of voor een originele hanglamp!

Advertisement

En in de kleinere dozen kunnen handgemaakte kaarsen worden geplaatst, met een handig deksel om ze tegen stof te beschermen.

Als je een paar koekjesblikken hebt waar je niet goed raad mee wist, hoef je nu alleen nog maar je favoriete recyclingidee te kiezen!

Advertisement