Vliegen bestrijden: gebruik eenvoudige DIY middelen om ze uit je huis te houden

door Natasja

06 Juli 2022

Vliegen bestrijden: gebruik eenvoudige DIY middelen om ze uit je huis te houden
Advertisement

Hoge temperaturen brengen een hele reeks ergernissen met zich mee, niet in het minst de zwermen insecten die je huis binnendringen. Onder hen zijn vliegen bijzonder vervelend: vies en de vijand van hygiëne, ze zijn luidruchtig en moeilijk te verjagen. Vandaar de noodzaak van een reeks middelen om ze zo ver mogelijk van het huis weg te houden.

Niet alleen preventief gedrag, maar ook sommige DIY oplossingen kunnen in feite helpen in de strijd tegen de aanwezigheid van deze vervelende insecten in huis. Chemische insecticiden zijn weliswaar doeltreffend, maar gevaarlijk voor ons, kinderen en huisdieren om in te ademen, en zijn ook schadelijk voor andere soorten insecten die volkomen onschadelijk zijn. Je kunt beter eerst wat minder schadelijke middeltjes proberen.

Advertisement
pixnio.com

pixnio.com

Muntmaceraat

Een natuurlijk middel dat in periodieke hoeveelheden moet worden bereid, is muntmaceraat, waarvoor gewone en goedkope ingrediënten nodig zijn. Je zult in feite nodig hebben:

  • Witte azijn (ook appel- of rijstazijn, voor een iets minder penetrante geur)
  • Muntblaadjes
  • Een glazen pot met een deksel
  • Een zeef om te zeven
  • Een spuitfles

Voorbereiding:

    1. Vul de pot met witte azijn
    2. Voeg een paar blaadjes munt toe (4 of 5, maar ook meer als je wilt)
    3. Sluiten de pot en een week laten intrekken
    4. Zeef de vloeistof in de spuitfles met behulp van een zeef (eventueel ook een trechter)
    5. Laat genoeg ruimte over om te verdunnen met water

Hoe te gebruiken: verstuif in de ingangszones, d.w.z. rond deuren en ramen, eventueel ook op gordijnen of mugnetten. Je kunt het ook een beetje spuiten zoals je doet met insecticide sprays. Ook hier kun je de pot open laten staan in de buurt van de tafel waar je eet, vooral als dat buitenshuis is, om te gebruiken als afschrikmiddel - zolang de geur die met de azijn overeenkomt niet te sterk is.

Andere middelen

  • Je kunt een val maken door de hals van een fles af te snijden en die omgekeerd in de bodem te steken. De bodem moet worden gevuld met water en suiker, of een suikerhoudende drank of vruchtensap. Je kunt ook voedselresten toevoegen, vooral stukken vlees. De vliegen zullen aangetrokken worden door de geuren en zullen niet weg kunnen gaan.
  • Citrusvruchten en kruidnagels: steek kruidnagels in het vruchtvlees van een halve citroen of sinaasappel en laat ze in de buurt van ramen en deuren liggen waar vliegen gemakkelijker kunnen binnenkomen. Je kunt citroenen ook in partjes of schijfjes snijden in plaats van in helften.
  • Essentiële oliespray: in plaats van het bovenstaande kun je een soort deodorant gebruiken waarbij je in plaats van azijn pure alcohol gebruikt (wodka is ook prima, geurloos). Voeg druppels insectonvriendelijke etherische olie toe, zoals citronella, geranium of lavendel, en spray deze in het hele huis, vooral op de gordijnen.

Het is altijd een goed idee om geen etensresten of vuil overal in huis te laten (ook de uitwerpselen van onze huisdieren of afval, die vliegen aantrekken), om elke ruimte minder aantrekkelijk te maken voor deze insecten.

Advertisement