Hou je van romantische tuinen? Creëer een betoverende Provençaalse hoek geïnspireerd door deze ideeën

door Natasja

10 Juli 2022

Hou je van romantische tuinen? Creëer een betoverende Provençaalse hoek geïnspireerd door deze ideeën
Advertisement

Rustiek en toch chic, delicaat en romantisch, de Provençaalse tuin heeft een ouderwetse charme. Aromatische planten, lavendel, stenen muren, rieten manden, antieke rozen en smeedijzeren meubelen zijn enkele van de belangrijkste elementen die het karakteriseren. Dit alles in een heerlijke vintage, delicate toon, die gemakkelijk kan worden gereproduceerd in mediterrane en landelijke omgevingen, die met de Provence, een regio in het zuiden van Frankrijk, een mild en gematigd klimaat delen.

Als je geen zin hebt om de hele tuin te veranderen, maar slechts een paar hoekjes wilt personaliseren, kun je gebruik maken van vazen, kannen en emmers van vroeger, en er typische bloemen en planten in doen, te beginnen met de altijd aanwezige geurende lavendel. De smeedijzeren tafels en stoelen dragen bij tot het creëren van de perfecte Provençaalse sfeer.

Personaliseer je Provençaalse hoek door rieten of vintage manden te kiezen. Je kunt er verse of gedroogde bloemen in zetten, maar ook hele plantjes, te beginnen met lavendel en kruiden. Plaats ze in de manden zonder ze uit de pot te halen door ze in een strategische hoek van de buitenruimte te zetten.

Advertisement

De onbetwiste hoofdrolspelere van de tuin in Provençaalse stijl is lavendel, die niet alleen een heerlijke geur verspreidt, maar ook de omgeving kleurt met aangename lila tinten. Het is onder andere een winterharde plant en een uitstekend natuurlijk afweermiddel tegen muggen en andere insecten. Rustiek en toch elegant, lavendel mag echt niet ontbreken.

Aromatische planten zijn ook perfect voor je Provençaalse tuinhoek. Je kunt ze kweken in terracotta potten of zelfs planten in oude, gerecyclede vintage emmers. Rozemarijn, tijm, salie, basilicum, munt, oregano, de keuze is ruim en zeer geurig. Niet te vergeten dat aromatische planten geweldig zijn om mee te koken.

Smeedijzer is een veelgebruikt materiaal in Provençaalse tuinen en leent zich uitstekend voor het maken van een prachtige themahoek. Hoe maak je het? Bijvoorbeeld door een prieel te plaatsen waarop blauwe regen of wijnstokken kunnen groeien of, als de ruimte beperkt is, door in een hoek een kleine tafel en stoelen van dit materiaal te plaatsen. Als het vintage stukken zijn is dat nog beter, het versleten effect past echt perfect bij de Provençaalse stijl.

Als je oude emmers, kannen en gieters hebt, gooi ze dan niet weg maar zet ze naast elkaar op de vloer. Je kunt ze ook op oude houten stoelen zetten en ze verfraaien met bloemen en planten.

Je hoeft alleen maar voor alles wat je nodig hebt te zorgen en te beginnen met het creëren van je Provençaalse hoek.

Advertisement