Zorg voor fris ruikende lakens met eenvoudige en goedkope trucs

door Natasja

09 November 2022

Zorg voor fris ruikende lakens met eenvoudige en goedkope trucs
Advertisement

Wanneer je je 's avonds in bed ontspant, is het altijd fijn om te merken dat lakens en kussens lekker ruiken, met geuren van bloemen, kruiden of citrusvruchten. Dit alles geeft je de indruk van frisheid en schoon, en bevordert daadwerkelijk ontspanning en een meer rustgevende slaap.

Soms echter is het wasgoed dat van het wasrek, uit de droger wordt gehaald of zelfs dat wat in een of andere kast is gepropt, niet zo geurig als je zou willen, en het kan ook gebeuren met de lakens waarmee je het bed opmaakt. Hieronder volgen enkele tips om dit te voorkomen.

Advertisement
rawpixel.com

rawpixel.com

Bij het wassen:

  • Als je lakens moet wassen die inmiddels geïmpregneerd zijn met sterke, onaangename geuren, voeg dan 100 gram baking soda toe aan een teil met lauw water, laat het oplossen en laat de lakens een half uur weken voordat je ze op de gebruikelijke manier wast. Je kunt ook de trommel met die hoeveelheid baking soda bestrooien voordat je het wasgoed in de wasmachine zelf laat weken (dit doe je door een - meestal snel - programma te pauzeren nadat de trommel is gevuld).
  • Spoelen met azijn: ook hier moet je het juiste moment in de wascyclus vinden, vlak voor het spoelen. Giet vervolgens 60-100 ml witte azijn in het bakje en laat spoelen. Daarna liever aan de lucht drogen.

Tijdens het drogen:

  • De droger helpt je zeker met droogtrommeldoekjes, die je ook zelf kunt klaarmaken: giet een paar druppels van een willekeurige essentiële olie op een stukje wit katoen en stop het samen met het wasgoed in het apparaat.
  • Droog de was bij voorkeur aan de lucht, binnenshuis of op een geventileerde plek op het balkon of in de tuin waar de was niet te lang in direct zonlicht staat. Verzamel de was alleen als het perfect droog is, want ook vocht veroorzaakt onaangename geuren.

In kasten:

  • Leg pas gewassen wasgoed altijd onderaan de stapel of aan het verste uiteinde van de plank, zodat je voorrang geeft aan dingen die eerder gewassen en weggelegd zijn, zonder dat ze te lang in de kast blijven liggen.
  • Gebruik systemen om vocht te absorberen (baking soda, droog koffiedik, droge theezakjes) en om kasten en laden te ontgeuren - ook een stuk zeep in een doek gewikkeld en eventueel tussen de lakens gelegd is erg handig.

Op het bed:

  • Als het tijd is om de lakens op het bed te leggen, kun je ze, als je denkt dat ze ontgeurd moeten worden, een uurtje laten luchten (of in de zon leggen).
  • Maak een DIY spray: meng 200 ml gedistilleerd water, 90 ml zuivere wodka en 20-30 druppels van een of meer essentiële oliën naar keuze in een sprayfles en spuit (zonder het te nat te maken) het op de lakens die op het bed liggen.

Wat is jouw onfeilbare truc voor altijd lekker ruikende lakens?

Advertisement