Het is tijd om de ventilator schoon te maken: ontdek hoe je vuil goed verwijdert en zo schone lucht kan inademen

door Natasja

06 Juli 2022

Het is tijd om de ventilator schoon te maken: ontdek hoe je vuil goed verwijdert en zo schone lucht kan inademen
Advertisement

Niet alleen airconditioners, ook ventilatoren moeten grondig worden gereinigd voordat ze in het zomerseizoen opnieuw worden gebruikt. Het is echter niet voldoende om stof te verwijderen, om een schone luchtstroom te garanderen is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Een eenvoudige handeling die je in een paar minuten kunt uitvoeren, met Marseillezeep of natuurlijke mengsels zoals water en azijn, een uitstekend ontvettingsmiddel dat ook vaak wordt aanbevolen voor het reinigen van het gasfornuis en de oven.

Maar voordat je met het schoonmaken begint, moet je ervoor zorgen dat je alles bij de hand hebt: naast zeep, water en azijn heb je een microvezeldoek, een emmer en een schroevendraaier nodig om de ventilator uit elkaar te halen. 

Advertisement
Creativo

Creativo

Om gevaar te voorkomen moet de ventilator eerst van het elektriciteitsnet worden losgekoppeld en moet het hoofdrooster met behulp van een schroevendraaier worden verwijderd. Op deze manier kun je alle onderdelen schoonmaken.

Ga na het verwijderen van het rooster met een microvezeldoek over de bladen om stofresten te verwijderen. Deze handeling moet voorzichtig gedaan worden, maar kan ook worden uitgevoerd zonder de bladen te demonteren, wat wellicht iets te ingewikkeld is. Als je het toch wilt proberen, vraag dan iemand die handig is om je te helpen en lees in ieder geval altijd de montage- en demontage-instructies.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Nadat je het stof hebt verwijderd, giet water in een emmer, voeg vlokken Marseillezeep toe, doe de doek erin, wring hem uit en reinig de bladen grondig, waarbij je ook eventuele vlekken verwijdert. Veeg ze voorzichtig af om ze niet te beschadigen.

Nu kun je overgaan tot het schoonmaken van de roosters, door ze te besproeien met een natuurlijke oplossing van water en azijn in gelijke hoeveelheden. Veeg ze af met de doek, verwijder de diverse vuilresten en spoel ze vervolgens goed uit.

Je bent bijna klaar, nu alleen nog wachten tot de roosters en de bladen perfect zijn gedroogd. Zet ze niet opnieuw in elkaar als ze nog vochtig lijken, want dat is niet aan te bevelen en je riskeert de goede werking van de ventilator in gevaar te brengen.

Deze schoonmaakhandelingen is van essentieel belang om schone lucht te garanderen en het stof te verwijderen dat zich gedurende de maanden van niet-gebruik heeft opgehoopt, dus vergeet het niet, ook al omdat het maar heel weinig tijd en moeite kost.

Advertisement