Bladluizen op rozen: ontdek manieren om er vanaf te komen

door Natasja

01 Juli 2022

Bladluizen op rozen: ontdek manieren om er vanaf te komen
Advertisement

Er zijn vele soorten bladluizen die zich graag op rozenstruiken vestigen: ze duiken elk jaar op en vallen de planten soms massaal en snel aan. De meest voorkomende soorten bladluizen zijn Macrosiphum rosae en Macrosiphum rosae, die zich niet alleen tot rozen beperken, maar ook andere soorten aanvallen (zoals aardappelen, maar ook siergewassen).

Deze insectenplagen controleren is belangrijk voor mooie en gezonde rozen. Eerst moet je de "vijand" herkennen: de bladluizen waarover we het hebben zijn kleine insecten, iets meer dan drie millimeter lang en in kleur variërend van groen (meest voorkomend) tot roze. Ze vormen in korte tijd zeer grote kolonies, en produceren ook een herkenbare melasse. Wat kun je doen om je rozen te ontdoen van deze ongewenste gasten? Lees verder om meer te weten te komen.

via Royal Horticoltural Society

Advertisement
Scot Nelson/Flickr

Scot Nelson/Flickr

Symptomen van door bladluizen aangetaste rozen moeten regelmatig op deze manier worden gecontroleerd:

 • Kleine, groene of roze insecten worden waargenomen op knoppen, scheuten en jonge bladeren;
 • De door de insecten achtergelaten huid is te zien, altijd tussen knoppen en bladeren;
 • Bladeren en knoppen zijn bedekt met kleverige schimmel;
 • Een soort witte of zwarte schimmel verschijnt op de bladeren.

Verwijdering van bladluizen

In minder ernstige gevallen kun je besluiten er niks aan te doen (aangezien deze dieren het voedsel zijn voor zovele anderen in de tuin en het groen in het algemeen). En grijp dan in als de situatie verslechtert. Anders:

 • Handmatig verwijderen en pletten kan voldoende zijn.
 • Schud lichtjes met bladeren en bloemen om ze op de grond te laten vallen, waar ze ten prooi zullen vallen aan andere insecten.
 • Je kunt een sterke waterstraal (zonder de plant te beschadigen) gebruiken om ze los te trekken en te laten vallen. Soms moet je het meerdere keren doen op opeenvolgende dagen.

Als het probleem groter is, echter:

 • Gebruik natuurlijke predatoren, zoals lieveheersbeestjes, karabiden, oorwormen, zweefvliegen, sluipwespen. Ze zijn ook te koop in gespecialiseerde winkels en helpen bij de bestrijding van vele andere plagen.
 • Biologische bestrijdingsmiddelen: sommige op basis van natuurlijke ingrediënten zoals pyrethrum, vetzuren of bepaalde plantenoliën (zoals Neem) of essentiële oliën zijn een middel dat geen schade toebrengt aan andere planten of aan de grond.
 • Er zijn ook meststoffen die oppervlakteactieve stoffen of vetzuren bevatten, naast synthetische ingrediënten, die werken. Ze zijn te koop in gespecialiseerde winkels of online.
 • We bevelen synthetische insecticiden altijd aan als laatste optie: ze zullen altijd schade toebrengen aan andere nuttige dieren of planten in de tuin.

Veel plezier met tuinieren!

Advertisement